Ελλάδα

Μωβ μέδουσα: Αυξάνεται ο πληθυσμός τους στις ελληνικές θάλασσες – Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Μωβ μέδουσα: Αυξάνεται ο πληθυσμός τους στις ελληνικές θάλασσες – Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μωβ μέδουσα: Η αύξηση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες και η μεγάλη συγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές έχει φέρει την έντονη ανησυχία των επιστήμων

Η αύξηση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες και η μεγάλη συγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές έχει φέρει την έντονη ανησυχία των επιστήμων, προκαλώντας έτσι τη διστακτικότητα των λουομένων για να απολαύσουν το μπάνιο τους, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το τσίμπημα τους είναι αρκετά επώδυνο.

Αυτή τη στιγμή οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα».

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό

Εμφάνιση και στην Αττική

Μάλιστα το iNaturalist, μέσω ενός χάρτη, καταγράφει τις παραλίες στις οποίες έχουν εμφανιστεί σε ποσότητα τη φετινή σεζόν, ειδικά το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους είναι δημοφιλείς παραλίες στην Αττική και τον Σαρωνικό, όπου εκεί μαζεύονται αρκετοί λουόμενοι.

Φέτος το καλοκαίρι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στα παρακάτω σημεία:

Παραλία Καβούρι Ακτή Βουλιαγμένης Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι) Παραλία Νησάκι Λαυρίου Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη) Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη) Παραλία Βραυρώνα Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

jellyfish

Το φαινόμενο, πριν από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνταν κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκούσε 2-3 και το πολύ χρόνια. Έτσι, από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το 2018-2020 στη Μάλτα όπου επέστρεψε φέτος.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, καθώς σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας «οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, μας επαλήθευσαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα αρχίσει να εντείνεται ειδικά στο Ιόνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments