Ελλάδα

Κακοκαιρία “Genesis”: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Κακοκαιρία “Genesis”: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Κακοκαιρία "Genesis": Ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει την Ελλάδα από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει την ισχυρή κακοκαιρία "Genesis"

Ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει την Ελλάδα από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει την ισχυρή κακοκαιρία “Genesis” με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ. Η κακοκαιρία για την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 (“Πολύ σημαντική”), όσον αφορά τον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως η αστάθεια του καιρού θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ιδιαίτερα για σήμερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι.

Καιρός αύριο Πέμπτηvf

Κατά τη διάρκεια τη νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στη στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτικά της Πελοποννήσου και στο Νότιο Ιόνιο.

Λόγω των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων που θα προκαλέσουν ενδεχομένως πλημμυρικά φαινόμενα, των ισχυρών ριπαίων ανέμων στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων και των κεραυνών, το meteo συνιστά προσοχή τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Με μήνυμα του 112 ενημερώνονται ήδη οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, όπου αναμένεται να χτυπήσει η κακοκαιρία «Genesis» που βρίσκεται προ των πυλών και θα πλήξει τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα προκαλώντας ακραία φαινόμενα, ακόμα και πλημμυρικά.

112-09-6 Η έκτακτη ενημέρωση

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου στην έκτακτη ενημέρωση ανέφερε:

«Με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έως και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Η ατμοσφαιρική διαταραχή, φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην  Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς. Κυρίως, στη δυτική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και μέρους των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία, αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Για όλα αυτά, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Άμεσα θα αποσταλεί σχετικό μήνυμα, μέσω του 112, στις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα που θα έχει ισχύ για τις επόμενες 24 ώρες.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση και θα πρέπει όλοι μας:

  • Να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  • Ποτέ και για κανέναν λόγο, να μην διασχίζουμε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Το επαναλαμβάνουμε, για κανέναν λόγο!
  • Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments