Κόσμος

Ενέργεια: Παράθυρο για ριζικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού

Ενέργεια: Παράθυρο για ριζικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενέργεια: Αλλαγές αναμένονται να υπάρξουν στην αγορά ενέργειας, όπως έχουν προτείνει οι χώρες της Μεσογείου [Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία]

Αλλαγές αναμένονται να υπάρξουν στην αγορά ενέργειας, όπως έχουν προτείνει οι χώρες της Μεσογείου [Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία], όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπου αναμένεται να επηρεάζουν τον κλάδο.

“Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες”, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H Κομισιόν τελεί υπό πίεση από κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ώστε να επανεξετάσει την υφιστάμενη αρχιτεκτονική της αγοράς ώστε να διαμορφώνονται οι τιμές με τρόπο πιο θετικό για τον καταναλωτή. Σε απάντησή της προς ευρωβουλευτές η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι η αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε “δεν λειτουργεί πλέον” και πρέπει να προσαρμοστεί “στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ”.

Η Λάιεν εξήγησε ότι τα τωρινά μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν δομικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

“Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και κάνουμε πολλά για αυτό”, σημείωσε επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη που τους επιτρέπει να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές. “Όμως επίσης αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς”, πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι “είναι σχεδιασμένη με βάση τα δεδομένα πριν είκοσι χρόνια”, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό.

“Σήμερα η αγορά είναι εντελώς διαφορετική και είναι οι ΑΠΕ που αποτελούν την πιο οικονομική τεχνολογία”. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER είχε τοποθετηθεί στο θέμα πρόσφατα, υποστηρίζοντας το υπάρχον μοντέλο, και δηλώνοντας ότι “δεν χρειάζεται να αλλάξει δραστικά διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments