Άποψη

Μέτωπα..εσωτερικού για την Κυβέρνηση

Μέτωπα..εσωτερικού για την Κυβέρνηση
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι την ώρα που η Κυβέρνηση δίνει μάχες σε δυο μεγάλα διεθνή μέτωπα –ενδυνάμωση διεθνών σχέσεων/συμμαχιών και ελληνοτουρκικά- καλείται να κινηθεί και στα ζητήματα του εσωτερικού.

«Έξω πάμε καλά» ήταν η απάντηση, που έμελλε να καταγραφεί ως ιστορική, του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν επέστρεψε από περιοδεία στο εξωτερικό. Τότε, το 1976, το επιδιωκόμενο για την Ελληνική κυβέρνηση  ήταν η ένταξη στην ΕΟΚ και ο Κ.Καραμανλής επεδίωκε με ένα «ράλι» διεθνών επαφών να προωθήσει και να επιταχύνει το αίτημα, αναζητώντας διεθνείς συμμαχίες. Το πέτυχε μεν, καθώς η ένταξη επισπεύσθηκε.

Πλην όμως, μετά την παρατήρηση «έξω πάμε καλά», έκανε και τη διευκρίνιση: «μέσα δεν πάμε καλά. Και υπάρχει κίνδυνος από μέσα να καταστρέψουμε  όσα επιτυγχάνουμε έξω».

Ιστορικές καταγραφές μεν, αλλά στην πολιτική, η ιστορία δείχνει το δρόμο. Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει και αυτό καλά, αλλά και τις ιστορικές παρακαταθήκες της χώρας και της παράταξης που ηγείται.

Η συγκυρία

Δεν μπορεί να πει κάποιος αν η συγκυρία που ζούμε έχει της ιδίας βαρύτητας ιστορικά χαρακτηριστικά με την  τότε περίοδο. Αυτό μπορεί να εκτιμηθεί αργότερα. Το βέβαιο είναι ότι και στη συγκυρία που βρισκόμαστε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιδίδονται σ έναν συνεχή και επίμονο αγώνα διεθνών επαφών προκειμένου να ενισχύσουν την πολιτική και διαπραγματευτική θέση της χώρας. Αν τότε το ζητούμενο ήταν η ένταξη στην ΕΟΚ για να θωρακιστεί η «ασφάλεια» της χώρας, τώρα το ζητούμενο παραμένει η θωράκιση της ασφάλειας της χώρας με παράλληλες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Αλλά και το πρόβλημα είναι ίδιο: ενώ –αν και σε καιρό πολέμου- η διεθνής εικόνα είναι αναβαθμισμένη, ο κίνδυνος να μπει…αυτογκόλ εντός συνόρων είναι πάντα υπαρκτός. Γι αυτό άλλωστε η Κυβερνητική στρατηγική –και μέσω των κινήσεων του Πρωθυπουργού- στηρίζεται σε δυο κεντρικές κατευθύνσεις: εξωτερική και εσωτερική σκηνή.

Η εξωτερική σκηνή και οι επιδόσεις σ αυτήν προσθέτουν και πολλαπλασιάζουν κρύος και διεθνές εκτόπισμα. Η αποτελεσματικότητα στο εσωτερικό πεδίο όμως…εξασφαλίζει εκλογικές νίκες! Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: «κάθε ανακοίνωση, κάθε μέτρο να έχει κοινωνικό πρόσημο και να μεταφράζεται σε θετική προσφορά για την κοινωνία». Έχει σημασία να επισημανθεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα της Υγείας και του Δημογραφικού, ανακοινώνοντας αντίστοιχα πλέγματα δράσεων και αποφάσεων.

Υγεία: Τέσσερα στοιχήματα

Στην Υγεία και με δεδομένο ότι -λόγω πανδημίας- είναι ένας ευαίσθητος τομέας που δοκιμάστηκε σκληρά, ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουν ακόμη να γίνουν πολλά. Μάλιστα, θέτει και τέσσερα στοιχήματα για την επόμενη τετραετία:

Την πρόληψη: ήδη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφίες σε όλες τις γυναίκες άνω των 50. Η πρόληψη έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τα νοσήματα τα οποία θα μπορούν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο με έναν πολύ σημαντικό προσυμπτωματικό έλεγχο. Η δεύτερη αφορά τις οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας, ξεκινώντας από τη νέα γενιά, που στηρίζονται σε πέντε βασικές προτεραιότητες: Το κάπνισμα, το αλκοόλ, την άσκηση και το σωματικό βάρος, τη ποιοτική διατροφή και την ψυχική υγεία.

Την  Πρωτοβάθμια Υγεία: με την εφαρμογή του «Προσωπικού Γιατρού».

Τη Δευτεροβάθμια Υγεία: με το νέο νοσοκομειακό χάρτης, τον  εκσυγχρονισμό των υποδομών, αλλά και τη σωστή κατανομή των δυνάμεων.

Την ψηφιακή υγεία: με τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει η  τεχνολογία για την καλύτερη παρακολούθηση της Υγείας.

Δημογραφικό: Η μεγάλη πρόκληση

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει -και για λόγους Εθνικούς- το θέμα του Δημογραφικού ως μια τεράστια πρόκληση, καθώς η γήρανση του πληθυσμού απειλεί την ευστάθεια της κοινωνίας, όχι μόνον με το ασφαλιστικό σύστημα ή το σύστημα Υγείας, αλλά και της πραγματικής οικονομίας καθώς μειώνεται ολοένα και περισσότερο το εργατικό-παραγωγικό δυναμικό.

Γι αυτό και προετοιμάζεται σειρά δράσεων και παρεμβάσεων. Πρώτα είναι κινήσεις αμέσου εφαρμογής όπως η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι, αλλά και η εκπόνηση του προγράμματος στέγης για νέους.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει μέτρα σε δυο επίπεδα: όσα έχουν εξαγγελθεί και όσα σχεδιάζονται.

  • Η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη, κατάργηση φόρου πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.
  • Η διετής προσχολική εκπαίδευση και η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να μπορούν να υποδέχονται όλα τα παιδιά της χώρας.
  • Η επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δυο γονείς, οι οποίοι παράλληλα προστατεύονται από την απόλυση, τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση του παιδιού τους.
  • Ο θεσμός των «Νταντάδων της Γειτονιάς», ο οποίος πιλοτικά ξεκινά αυτούς τους μήνες. Θεσπίστηκε επίσης η επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυξάνουμε, στα 54 έτη το δυνητικό όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε και κάποιες απίστευτες στρεβλώσεις.

Ως κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα έχει τεθεί η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Στην Κυβέρνηση λένε ότι μελετάνε ένα σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ θα εξεταστούν και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών διότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει σημαντικό κτιριακό απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία σήμερα είναι αναξιοποίητα.

Οι απαντήσεις που θα δώσει η Κυβέρνηση στα πιο πάνω θέματα, θα είναι και η απάντηση στο..πάγιο πολιτικό ερώτημα; «μέσα πάμε καλά;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments