Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Μπροστά σε σκληρά διλήμματα βρίσκονται πλέον οι Γάλλοι ψηφοφόροι

Γαλλικές εκλογές: Μπροστά σε σκληρά διλήμματα βρίσκονται πλέον οι Γάλλοι ψηφοφόροι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Le figaro/News247

Γαλλικές εκλογές: Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μόνο εύκολη δεν έκανε την επόμενη ημέρα

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μόνο εύκολη δεν έκανε την επόμενη ημέρα καθώς δίνουν “μάχη στήθος με στήθος” ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με την διορισμένη από τον Μακρόν πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν.

Ο συνασπισμός της Αριστεράς έφερε “πονοκέφαλο” στο Μακρόν

Η συμμαχία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αριστερών κομμάτων έκανε την αριστερά, και όχι τη σκληρή δεξιά,  μείζονα αντίπαλο του προεδρικού συνασπισμού στην κούρσα για τις 577 κοινοβουλευτικές έδρες της Γαλλίας. Την Κυριακή, αυτή η δυναμική επιβεβαιώθηκε καθώς ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν ουσιαστικά δέθηκε με το μπλοκ NUPES, του οποίου ηγείται ο αριστερός οπαδός Jean-Luc Mélenchon, ακόμη και εν μέσω χαμηλού ρεκόρ προσέλευσης.

Οριακή πρωτιά για τον Μακρόν με 25,75% στο α’ γύρο

«Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά τις εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ένωσης». Περίπου 18,68% έλαβε η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν.

Μελανσόν: Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν

Ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Μελανσόν και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».

Οι προβλέψεις

Μετά το οριακό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά για την επόμενη  Κυριακή. Αμφότεροι οι “μονομάχοι” επιμένουν ότι έχουν δυναμική για την απόλυτη πλειοψηφία (ήτοι 289 από τις 577 έδρες).

Οι τελευταίες προβλέψεις, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι και οι δύο θα μπορούσαν κάλλιστα να υπολείπονται – ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σενάριο για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments