Διεθνή

Η ελαστική ενεργειακή ηθική Πούτιν

Η ελαστική ενεργειακή ηθική Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εδώ και πολύ καιρό, ο Πούτιν χρησιμοποιεί το αέριο ως μέσον εκβιασμού

Εδώ και πολύ καιρό, ο Πούτιν χρησιμοποιεί το αέριο ως μέσον εκβιασμού. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενεργειακή αβεβαιότητα άλλοτε ως εργαλείο κυνικού πολιτικού εκβιασμού και άλλοτε για να πιέσει την αγορά εμπορευμάτων και να ανεβάσει τις τιμές.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο και πρόκειται να αξιοποιήσουν ή λέγεται ότι θα αξιοποιήσουν το καλοκαίρι για να καλύψουν τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Η στρόφιγγα έκλεισε για την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Φινλανδία, ενώ, παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά η ροή προς την Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία. Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν τον εκβιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν για το φυσικό αέριο, ενώ η γηραιά ήπειρος θέλει να αξιοποιήσει το καλοκαίρι για να γεμίσει τα αποθέματά της. Βρισκόμαστε πια στον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία και η Μόσχα, ηθικά ανερμάτιστη, «τζογάρει» στην ενεργειακή ευπάθεια των Ευρωπαίων, με δεδομένο ότι περίπου το 40% του αερίου προέρχεται κυρίως από την Ρωσία.

Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη υψηλότερο στην Ανατολική Ευρώπη: 55% για τη Γερμανία και  85% στη Βουλγαρία. Προς το παρόν, το φυσικό αέριο δεν λείπει για τους περισσότερους Ευρωπαίους, γιατί βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο και, συνεπώς, δεν απαιτείται θέρμανση των κτιρίων. Όμως οι περικοπές παραμένουν απειλητικές και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εκμεταλλευτούν το καλοκαίρι για να καλύψουν τα αποθέματά τους, με τον σχετικό στόχο να φθάνει τουλάχιστον στο 80% έως τον Νοέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία και η Γερμανία, μεταξύ άλλων, θέλουν να αποφύγουν τον πανικό και να καθησυχάσουν τους πολίτες τους, καθώς τα αποθέματα των δύο χωρών αυξάνονται και βρίσκονται στο 56%. 

Η μείωση των παραδόσεων, σε κάθε περίπτωση, προκαλεί αύξηση των τιμών, ακόμη και σε παραδοσιακά εύρωστες οικονομίες, όπως είναι αυτή της Γερμανίας. Η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το ολλανδικό TTF φυσικό αέριο, εκτινάχθηκε σήμερα σχεδόν στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι περίπου 100 ευρώ την Τετάρτη και περίπου 30 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσική Ομοσπονδία των 144 εκατομμυρίων κατοίκων γνωρίζει την αποτυχία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία των 44 εκατομμυρίων κατοίκων. Για την απρόσμενη αποτυχία του πολέμου των τριών ημερών, υπεύθυνη είναι, κατά τον δικτάτορα Πούτιν, η…Δύση. Θλιβερά αναμενόμενος και ηθικά ανερμάτιστος, ο Ρώσος δικτάτορας παίζει απελπισμένα το ύστατο χαρτί του ενεργειακού εκβιασμού απέναντι στην Δύση. Η συμπεριφορά αυτή καταγράφεται συχνά στην Ιστορία με τις ανελεύθερες ηγεσίες που αποτυγχάνουν επί του πεδίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments