Πολιτική

Δένδιας: Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική μας κυριαρχία

Δένδιας: Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική μας κυριαρχία
Δένδιας: Τι δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών

«Η επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνη βάση, αυτή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» διαμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» και παράλληλα κατά διαστήματα μια κλιμάκωση και στο πεδίο, όπου προβάλλεται ο «νεο-Οθωμανικός αναθεωρητισμός». Στην κλιμάκωση αυτή, υπογράμμισε, «απαντάμε σθεναρά, αλλά ψύχραιμα» και τόνισε ότι «με μια σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς».

Εξίσου, διαμήνυσε ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, είμαστε προετοιμασμένοι» και υπογράμμισε: «Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Έχουμε ενισχύσει τη χώρα γεωπολιτικά, μέσω διμερών συμφωνιών, καθώς και μιας εκστρατείας ενημέρωσης διεθνώς, η οποία ήδη αποδίδει, όπως φαίνεται και από την καθαρή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που τηρούν ολοένα και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοί μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά της Ελλάδας για διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι «εμείς είμαστε ειλικρινείς όταν διακηρύσσουμε τη βούλησή μας να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα». Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι οφείλουν και οι δύο πλευρές, ιδίως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε περιόδους έντασης, επανέλαβε πως δεν είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς η διακοπή των διαύλων και σημείωσε ότι «το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε “εκπτώσεις” στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα. «Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ούτε στις Διερευνητικές επαφές, στον Πολιτικό Διάλογο, στην Θετική Ατζέντα, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» ανέφερε και υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να επανέλθει στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως «εάν η Τουρκία, τορπιλίζοντας εν τοις πράγμασι την επικοινωνία, προσδοκά εκπτώσεις στα διεθνώς κατοχυρωμένα ελληνικά δικαιώματα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές τι θα πράξει: δεν θα αφήσουμε περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

26.11.2025 | 19:09

Κακοκαιρία "Adel": Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις κατηγορίας 5

26.11.2025 | 19:07

ΜΑΡΣΕΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά με την εμφάνιση των 100 χρόνων – Δίπλα σε Καρεμπέ & Κοβάσεβιτς!

26.11.2025 | 19:03

Στην Αθήνα την Παρασκευή η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα

26.11.2025 | 19:00

ΑΕΚ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» NBA STAR: Ο Κλαβέλ έρχεται!

26.11.2025 | 18:42

Βρωμιά ή μικροψυχία; Ο Άδωνις συγκρούεται με Κωνσταντοπούλου! [vid,pics]

26.11.2025 | 18:41

ΤΣΑΜΠΙ ΑΛΟΝΣΟ στο χείλος της αβύσσου: «Ήττα στο Καραϊσκάκης = ΑΠΟΛΥΣΗ!»

26.11.2025 | 18:27

Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας σε Μεταφορές και Τουρισμό

26.11.2025 | 18:21

ΡΕΑΛ ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΛΙΓΚΑΜ: Ελαφρύ τράβηγμα «γκρεμίζει» τον Άγγλο – Αμφίβολος για Καραϊσκάκης!

26.11.2025 | 17:25

Ναταλία Γερμανού: Μου λένε συχνά ότι είμαι η ντροπή του πατέρα μου ή ότι χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν πουθενά

26.11.2025 | 16:22

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Είχε τύχει δύο μέρες να κοιμηθώ σε παγκάκι, δεν ήθελα να μπω πάλι σε αυτή τη συνθήκη

26.11.2025 | 15:50

Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της βίλας της Β. Αλεξιάδου στη Χαλκιδική αξίας 2.2 εκατ.

25.11.2025 | 20:26

Το παραδέχθηκε δημόσια ο Μπισμπίκης: Δεν είμαι καλό παράδειγμα [vid]

25.11.2025 | 16:11

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος γυρίζει σελίδα μετά την Μελίνα Νικολαίδη: Αγκαλιά με νέα σύντροφο [pics]

25.11.2025 | 15:36

Συγκλονίζει η Ασλάνογλου: Έκανα 3 εξωσωματικές,είχα πολύ κακή εγκυμοσύνη, έπαθα αποκόλληση και θρομβοφιλία

25.11.2025 | 13:22

Τζώρτζογλου: "Γνωρίζω ότι γνωστή ηθοποιός έχει παρενοχληθεί από σκηνοθέτη και δεν έχει μιλήσει ποτέ"

25.11.2025 | 12:15

Ξέσπασε η Αρναούτη για το τροχαίο με Παντελίδη: «Ντροπή!Έκανα 17 χειρουργεία και έπαθα πνευμονική εμβολή»

26.11.2025 | 18:17

Η Ταϊβάν σε καθεστώς συναγερμού: $40 δισ. για όπλα εν μέσω κινεζικής απειλής και πίεσης από Τραμπ

26.11.2025 | 18:08

Ισραηλινή έφοδος στη Δυτική Όχθη: Μαζική επιχείρηση στην Τουμπάς με προειδοποιήσεις για νέο κύμα εκτοπισμών

26.11.2025 | 12:30

Ουκρανία: Σημεία – «καυτά» εκτός σχεδίου Γενεύης! Τι δεν συζητήθηκε

26.11.2025 | 05:07

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΠΑ: 5 νέα Columbia-class – $2,28 δισ. για τα «τέρατα» των ωκεανών!

24.11.2025 | 21:03

Κόκκινο τηλέφωνο Τραμπ – Σι για Ιαπωνία και Ταϊβάν: Η ένταση κλιμακώνεται

24.11.2025 | 20:29

Η Τουρκία διεκδικεί ηγεμονία στη Λιβύη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ – Τρικέφαλη εξουσία στην Τρίπολη

24.11.2025 | 15:42

Ο Ερντογάν ξαναμπαίνει στο παιχνίδι: Τηλεφώνησε στον Πούτιν και ζητά ρόλο-κλειδί στην ειρήνη Ουκρανίας

24.11.2025 | 03:08

ΣΟΚ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ: Ο «σκιώδης στόλος» της Ρωσίας – Παλιά τάνκερ-φαντάσματα που κρύβουν πετρέλαιο!

Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας σε Μεταφορές και Τουρισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα, στο Μέγαρο Μαξίμου

Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας σε Μεταφορές και Τουρισμό

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας έκανε μεγάλη προδοσία απέναντι στον λαό - Έψαχνε συνέταιρο στην απάτη και βρήκε τον Καμμένο

Ήταν εκτός πραγματικότητας όταν έλεγε «θα σκίσω τα Μνημόνια με έναν νόμο», είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Λαφαζάνης:Ο Τσίπρας έκανε μεγάλη προδοσία απέναντι στον λαό-Έψαχνε συνέταιρο στην απάτη και βρήκε τον Καμμένο

Λαζαρίδης για Σεμερτζίδου: Από τις 5 Αυγούστου έχει ανασταλεί η ιδιότητα της ως μέλος της ΝΔ

Ανακοίνωση της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η παραγωγός Καλλιόπη Σεμερτζίδου δεν είναι μέλος του κόμματος από τις 5 Αυγούστου, ανέγνωσε ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, Μακάριος Λαζαρίδης

Λαζαρίδης για Σεμερτζίδου: Από τις 5 Αυγούστου έχει ανασταλεί η ιδιότητα της ως μέλος της ΝΔ

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: «Θετική η πρόοδος στις συνομιλίες Ουκρανίας – ΗΠΑ, ζητούμενο μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη»

Σαφές μήνυμα υπέρ της προστασίας των συνόρων, της ασφάλειας της Ουκρανίας και της ανάγκης για βιώσιμη ειρήνη έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τις προσπάθειες Ουκρανίας και ΗΠΑ.

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: «Θετική η πρόοδος στις συνομιλίες Ουκρανίας–ΗΠΑ, ζητούμενο μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη»

Άδωνις: «Δεν θα ανεχθώ ψευτο-πατριώτες, συκοφαντίες και προσβολές του ελληνικού λαού»

Ο Άδωνις θέτει τις κόκκινες γραμμές απέναντι στη δημαγωγία, αποδομώντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης με στοιχεία και πολιτική συνέπεια.

Άδωνις: «Δεν θα ανεχθώ ψευτο-πατριώτες, συκοφαντίες και προσβολές του ελληνικού λαού»

Διαμαντής Καραναστάσης: «Η ποταπή λύσσα των επιθέσεων που δέχομαι προφανώς δεν έχει στόχο εμένα»

Η πρώτη αντίδραση του στα social media μετά την παραίτηση από βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας

Διαμαντής Καραναστάσης: «Η ποταπή λύσσα των επιθέσεων που δέχομαι προφανώς δεν έχει στόχο εμένα»

Ο Μητσοτάκης δίνει 1,76 δισ. ευρώ για παιδιά, οικογένειες και νέα προγράμματα στέγης

Η κυβέρνηση προωθεί την πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημογραφικό, με φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα με τα παιδιά, επιδότηση ενοικίου και προγράμματα στέγης για νέα ζευγάρια, ενισχύοντας την περιφέρεια και την κοινωνική συνοχή.

Ο Μητσοτάκης δίνει 1,76 δισ. ευρώ για παιδιά, οικογένειες και νέα προγράμματα στέγης

«Σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου – Σεμερτζίδου στην εξεταστική: “Ως αγρότισσα βγάλατε Porsche και Ferrari;”

Ακολουθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος Κωνσταντοπούλου - Σεμερτζίδου

«Σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου – Σεμερτζίδου στην εξεταστική: “Ως αγρότισσα βγάλατε Porsche και Ferrari;”