Πολιτική

Δένδιας: Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική μας κυριαρχία

Δένδιας: Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική μας κυριαρχία
Δένδιας: Τι δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών

«Η επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνη βάση, αυτή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» διαμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» και παράλληλα κατά διαστήματα μια κλιμάκωση και στο πεδίο, όπου προβάλλεται ο «νεο-Οθωμανικός αναθεωρητισμός». Στην κλιμάκωση αυτή, υπογράμμισε, «απαντάμε σθεναρά, αλλά ψύχραιμα» και τόνισε ότι «με μια σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς».

Εξίσου, διαμήνυσε ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, είμαστε προετοιμασμένοι» και υπογράμμισε: «Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Έχουμε ενισχύσει τη χώρα γεωπολιτικά, μέσω διμερών συμφωνιών, καθώς και μιας εκστρατείας ενημέρωσης διεθνώς, η οποία ήδη αποδίδει, όπως φαίνεται και από την καθαρή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που τηρούν ολοένα και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοί μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά της Ελλάδας για διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι «εμείς είμαστε ειλικρινείς όταν διακηρύσσουμε τη βούλησή μας να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα». Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι οφείλουν και οι δύο πλευρές, ιδίως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε περιόδους έντασης, επανέλαβε πως δεν είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς η διακοπή των διαύλων και σημείωσε ότι «το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε “εκπτώσεις” στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα. «Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ούτε στις Διερευνητικές επαφές, στον Πολιτικό Διάλογο, στην Θετική Ατζέντα, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» ανέφερε και υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να επανέλθει στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως «εάν η Τουρκία, τορπιλίζοντας εν τοις πράγμασι την επικοινωνία, προσδοκά εκπτώσεις στα διεθνώς κατοχυρωμένα ελληνικά δικαιώματα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές τι θα πράξει: δεν θα αφήσουμε περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

12.12.2025 | 05:39

ΤΟΡΙΝΟ: Η Audi «πουλάει» την Italdesign στην αμερικανική UST – Η θρυλική «μάνα» των supercars αλλάζει χέρια!

12.12.2025 | 05:01

Η Beyoncé «σπάει» 10ετή απουσία – Επιστρέφει στο Met Gala 2026 ως συμπρόεδρος με Kidman & Venus

12.12.2025 | 04:34

THEON: 1 Δις ευρώ σε μια υπογραφή – Η μεγαλύτερη σύμβαση νυχτερινής όρασης στην ιστορία του ΝΑΤΟ!

12.12.2025 | 04:07

«THE DRAMA»: Zendaya και Pattinson «λυγίζουν» σε γάμο-εφιάλτη – Το trailer-βόμβα της A24 που σκίζει!

12.12.2025 | 03:28

«It’s the Most Terrible Time of the Year»: Η AI διαφήμιση McDonald’s Ολλανδίας που «έκαψε» το Χριστούγεννα

12.12.2025 | 03:01

Οι άνθρωποι πιο «πιστοί» από χιμπατζήδες και γορίλες – Πιο κοντά σε… σουρικάτες και κάστορες!

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 02:06

ΕΟΔΥ: Γρίπη «χτυπάει» κόκκινο – Θετικότητα πάνω από επιδημικό όριο, 2 νέα σοβαρά κρούσματα ΜΕΘ

11.12.2025 | 14:21

Μ. Θεοδωράκη: «Η φύση με έκανε asexual - Οι 6 στους 8 άντρες με χώρισαν» [vid]

10.12.2025 | 18:06

Νένα Χρονοπούλου: Η μάχη με το σάκχαρο, η απώλεια 40 κιλών και η νέα αρχή στη ζωή της

10.12.2025 | 17:51

Η Ιουλία Καλλιμάνη για τα «γαλλικά» στον θαμώνα: «Εκείνη τη μέρα είχα κάνει εξομολόγηση και με περιτριγύριζε ο “άλλος”»

10.12.2025 | 17:29

Σόκαρε ο Τσιμιτσέλης μετά την περιπέτεια της υγείας του: Εύχομαι κανείς από εσάς να μην πάθει αυτό που έπαθα

10.12.2025 | 11:40

Κατερίνα Λιόλιου: Πήγε στα μπλόκα των αγροτών και τους τραγούδησε [vid]

10.12.2025 | 10:43

Η Ιωάννα Τούνη «καρφώνει» τον Αλεξάνδρου: «Το παίζει καλός ενώ θα ’πρεπε να κρυφτεί μετά τις πράξεις του»

09.12.2025 | 21:24

Μίνα Αρναούτη: «Ο Παντελίδης έχασε 20.000€ το μοιραίο βράδυ – 17 χειρουργεία και ακόμη δέχομαι απειλές»

09.12.2025 | 18:06

Απρόοπτο για την Δήμητρα Αλεξανδράκη: Νόμιζε ότι την ακολουθούν άγνωστοι και τελικά ήταν αστυνομικοί

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 00:54

«Διελκυστίνδα» Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400 με φόντο τα F-35

11.12.2025 | 19:44

«Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας» – Προειδοποίηση Ρούτε για πόλεμο που θυμίζει Β’ Παγκόσμιο

11.12.2025 | 11:49

Στρατηγικό Παιχνίδι Ζελένσκι: Πώς οι 90 Ημέρες Μπορούν να Σώσουν την Ουκρανία!

10.12.2025 | 23:07

Ο Νετανιάχου σε διπλό μέτωπο: Εκκαθαρίσεις στο Λικούντ και αμερικανικό παζάρι για Σίσι

10.12.2025 | 22:40

Τουρκικά σενάρια τρόμου: Ελλάδα και Κύπρος «παίζουν» ρόλο YPG σε πιθανό πόλεμο με Ισραήλ

10.12.2025 | 22:20

Φιντάν: «Δίκαιη μοιρασιά στο Αιγαίο» – Η Τουρκία θέλει καλή σχέση με την Ελλάδα

09.12.2025 | 21:39

Διάλογος με όρους: Η Αθήνα ξεκαθαρίζει για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα απέναντι στον Φιντάν

Άδωνις: «Ο Τσίπρας σαν Οδυσσέας – ο εξώστης και οι μνηστήρες της εξουσίας»

Από τον εξώστη στον Φάμελλο: Ο Άδωνις εξηγεί πώς η ΝΔ κρατάει την αστική ευγένεια απέναντι στον επιστρέφοντα Τσίπρα.

Άδωνις: «Ο Τσίπρας σαν Οδυσσέας – ο εξώστης και οι μνηστήρες της εξουσίας»

Δημοσκόπηση-σοκ: Μπλόκο στην κυβέρνηση από αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ – ΝΔ «βουτιά» στο 23%

Η κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώνεται στα ποσοστά – Στο «κόκκινο» τα μπλόκα και οι πολιτικές εξελίξεις για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημοσκόπηση-σοκ: Μπλόκο στην κυβέρνηση από αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ – ΝΔ «βουτιά» στο 23%

Σύγκρουση Βορίδη-Τσιάρα: «Έχουμε στρατηγική;» – Εσωκομματικός πόλεμος για τους αγρότες

Η κυβέρνηση σε πολιτικό αδιέξοδο λόγω των μαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων – ένταση και αμφισβήτηση στρατηγικής στην Πειραιώς.

Σύγκρουση Βορίδη-Τσιάρα: «Έχουμε στρατηγική;» – Εσωκομματικός πόλεμος για τους αγρότες

Στοπ στον «Φραπέ»: ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτόφωρη διαδικασία για τον Ξυλούρη – «Απαντά μόνο ό,τι τον συμφέρει»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής προκαλεί με επιλεκτικές απαντήσεις και ειρωνείες στην Εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η αντιπολίτευση χτυπά «καμπανάκι» για το κύρος της Βουλής.

Στοπ στον «Φραπέ»: ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτόφωρη διαδικασία για τον Ξυλούρη – «Απαντά μόνο ό,τι τον συμφέρει»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Πρόεδρος του Eurogroup – Η Ελλάδα στο «τιμόνι» της Ευρωζώνης

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup, επικρατώντας του Βέλγου ομολόγου του, Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ, σε μια ψηφοφορία που σηματοδοτεί ισχυρή διεθνή αναγνώριση για την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Πρόεδρος του Eurogroup – Η Ελλάδα στο «τιμόνι» της Ευρωζώνης

Euractiv: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «αδειάζει» Κομισιόν – Από το 2024 γνώριζε το Άρθρο 86

Η Λάουρα Κοβέσι είχε προειδοποιήσει τον Επίτροπο Δικαιοσύνης για το καθεστώς ασυλίας στην Ελλάδα – αλλά η Επιτροπή… απλώς «έλαβε γνώση».

Euractiv: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «αδειάζει» Κομισιόν – Από το 2024 γνώριζε το Άρθρο 86

Άδωνις Γεωργιάδης: Η σκευωρία που με στοχοποίησε -Η ωμή αλήθεια μου για τη Novartis και το Εφετείο

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεδιπλώνει σε πρώτο πρόσωπο όλα όσα κατήγγειλε στο Εφετείο και περιγράφει τις πιο φορτισμένες, κωμικές και δραματικές στιγμές της πολύκροτης υπόθεσης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η σκευωρία που με στοχοποίησε -Η ωμή αλήθεια μου για τη Novartis και το Εφετείο

Σάλος στην Εξεταστική: Ο «Φραπές» ήρθε… Τζιτζής, Porsche, σιωπή και καυτοί διάλογοι

Ο Γιώργος Ξυλούρης προκαλεί αναταράξεις στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με παρατσούκλια, πολυτελή αυτοκίνητα και επιλεκτικές αποκαλύψεις.

Σάλος στην Εξεταστική: Ο «Φραπές» ήρθε… Τζιτζής, Porsche, σιωπή και καυτοί διάλογοι