Διεθνή

Απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας για Μακρόν

Απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας για Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: politico/AFP/leparisien

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις των εταιρειών κοινής γνώμης, ο κεντρώος συνασπισμός του Προέδρου, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 200 και 260 εδρών

 Εάν επιβεβαιωθούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Γάλλος Πρόεδρος, που επανεξελέγη τον Απρίλιο για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, θα πρέπει να βρει συμμαχίες για να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα τα επόμενα πέντε χρόνια.

O Υπουργός Δημοσίων Λογαριασμών Γκαμπριέλ Ετάλ, επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του προέδρου, παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «μακριά από αυτό που ελπίζαμε. Αυτό που προκύπτει είναι μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή, η οποία θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε τις βεβαιότητές μας»

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις των εταιρειών κοινής γνώμης, ο κεντρώος συνασπισμός του Προέδρου, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 200 και 260 εδρών, δηλαδή πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά της, η νεοπαγής αριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν κινείται μεταξύ 150 και 200 βουλευτών και γίνεται η πρώτη αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, σύμφωνα πάντοτε με τις έως τώρα προβλέψεις.

Για την ενωμένη ριζοσπαστική αριστερά, το αποτέλεσμα αποτελεί μια νίκη με πικρή γεύση, αφού αποτυγχάνει να επιβάλει την πλήρη συγκατοίκηση στον Πρόεδρο Μακρόν.

Η Εθνική Συνέλευση της Μαρίν Λε Πέν κέρδισε από 60 έως 100 βουλευτές. Ο μεταβατικό πρόεδρος του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα, το αποτέλεσμα «είναι ένα κύμα σε όλη τη χώρα. Το μάθημα από αυτό το βράδυ είναι ότι ο γαλλικός λαός έκανε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας».

Ο σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν, φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές, ξεπέρασε το όριο που απαιτείται για να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κοινοβουλευτική ομάδα στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια .

Τέλος, αναφορικά με την παραδοσιακή, δημοκρατική και γκωλική δεξιά, αυτή φαίνεται να εκλέγει περίπου εξήντα βουλευτές και θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του διαιτητή στη μελλοντική Συνέλευση, ακόμα κι αν δεν έχει την ιδιότητά της πρώτης σε εκλογική δύναμη αντιπολιτευτική δύναμη στην υπό διαμόρφωση Συνέλευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments