Κόσμος

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές 2022: Ψήφο εμπιστοσύνης στην Μπορν από την εθνοσυνέλευση

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές 2022: Ψήφο εμπιστοσύνης στην Μπορν από την εθνοσυνέλευση

Πηγή Φωτογραφίας: Global Happenings

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές 2022: Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία.

Η Μπορν «θα ηττηθεί», τόνισε.

Ο Μελανσόν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας για Μακρόν

Εάν επιβεβαιωθούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Γάλλος Πρόεδρος, που επανεξελέγη τον Απρίλιο για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, θα πρέπει να βρει συμμαχίες για να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα τα επόμενα πέντε χρόνια.

O Υπουργός Δημοσίων Λογαριασμών Γκαμπριέλ Ετάλ, επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του προέδρου, παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «μακριά από αυτό που ελπίζαμε. Αυτό που προκύπτει είναι μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή, η οποία θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε τις βεβαιότητές μας».

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις των εταιρειών κοινής γνώμης, ο κεντρώος συνασπισμός του Προέδρου, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 200 και 260 εδρών, δηλαδή πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση. Γαλλία-εκλογες2022-leparisien

Από την πλευρά της, η νεοπαγής αριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν κινείται μεταξύ 150 και 200 βουλευτών και γίνεται η πρώτη αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, σύμφωνα πάντοτε με τις έως τώρα προβλέψεις.

Για την ενωμένη ριζοσπαστική αριστερά, το αποτέλεσμα αποτελεί μια νίκη με πικρή γεύση, αφού αποτυγχάνει να επιβάλει την πλήρη συγκατοίκηση στον Πρόεδρο Μακρόν.

Η Εθνική Συνέλευση της Μαρίν Λε Πέν κέρδισε από 60 έως 100 βουλευτές. Ο μεταβατικό πρόεδρος του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα, το αποτέλεσμα «είναι ένα κύμα σε όλη τη χώρα. Το μάθημα από αυτό το βράδυ είναι ότι ο γαλλικός λαός έκανε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments