Διεθνή

Μουράτοφ: Τιμή ρεκόρ για το Νόμπελ Ειρήνης – Τα έσοδα της δημοπρασίας στα παιδιά της Ουκρανίας

Μουράτοφ: Τιμή ρεκόρ για το Νόμπελ Ειρήνης  – Τα έσοδα της δημοπρασίας στα παιδιά της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: news7h

Όλα τα έσοδα από τη δημοπρασία, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τη Δευτέρα, θα ωφελήσουν την ανθρωπιστική απάντηση της UNICEF για τα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Heritage Auctions

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο συν-νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 και ο εκδότης μιας από τις τελευταίες μεγάλες ανεξάρτητες εφημερίδες της Ρωσίας, δημοπράτησε το βραβείο του στην τιμή ρεκόρ των 103,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τα παιδιά που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Όλα τα έσοδα από τη δημοπρασία, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τη Δευτέρα, θα ωφελήσουν την ανθρωπιστική απάντηση της UNICEF για τα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Heritage Auctions, η οποία πραγματοποίησε την πώληση στη Νέα Υόρκη.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta του Μουράτοφ, η οποία ασκούσε σφοδρή κριτική στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του, ανέστειλε τις επιχειρήσεις στη Ρωσία τον Μάρτιο μετά από προειδοποιήσεις από το κράτος για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πίεση εναντίον των φιλελεύθερων ρωσικών μέσων ενημέρωσης ήταν συνεχής υπό τον Πούτιν, από το 1999 οπότε και ανέλαβε την εξουσία, αλλά εντάθηκε μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Μουράτοφ δέχθηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά τον Απρίλιο.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και οι κρατικά ελεγχόμενοι οργανισμοί ακολουθούν πιστά τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να περιγράψει τη σύγκρουση με την Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για τη διασφάλιση της ρωσικής ασφάλειας και την αποναζίστοποίησης του γείτονά της. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του λένε ότι πρόκειται για έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, η δημοπρασία του βραβείου του Μουράτοφ κατέρριψε το ρεκόρ για οποιοδήποτε βραβείο Νόμπελ έχει δημοπρατηθεί, με αναφορές να λένε ότι η προηγούμενη υψηλότερη πώληση έφτασε λίγο κάτω από τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό το βραβείο δεν μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη προσφορά δημοπρασίας», ανέφερε η Heritage Auctions σε δήλωση πριν από την πώληση.

«Ο κ. Μουράτοφ, με την πλήρη υποστήριξη του προσωπικού του στη Novaya Gazeta, μας επιτρέπει να δημοπρατήσουμε το βραβείο του όχι ως συλλεκτικό αλλά ως ένα γεγονός που ελπίζει ότι θα επηρεάσει θετικά τις ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων».

Ο Μουράτοφ, ο οποίος ίδρυσε τη Novaya Gazeta το 1991, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 μαζί με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη.

Ο Μουράτοφ, ο οποίος δεσμεύτηκε να δωρίσει περίπου 500.000 δολάρια από αυτό το χρηματικό έπαθλο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αφιέρωσε το Νόμπελ του στους έξι δημοσιογράφους της Novaya Gazeta που δολοφονήθηκαν από το 2000.

Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε τη δημοσιογράφο Anna Politkovskaya, επικριτή του πολέμου της Ρωσίας στην Τσετσενία, η οποία σκοτώθηκε το 2006 στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της στη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments