Διεθνή

Φινλανδία: “Ετοιμοπόλεμη” αν δεχθεί ρωσική επίθεση

Φινλανδία: “Ετοιμοπόλεμη” αν δεχθεί ρωσική επίθεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/bolnews

Η Φινλανδία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έχει προετοιμαστεί για δεκαετίες απέναντι σε μία  ρωσική επίθεση και θα προβάλει σθεναρή αντίσταση αν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεών της.

Η σκανδιναβική χώρα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, είπε ο στρατηγός Τίμο Κίβινεν, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα έχουν κίνητρο να πολεμήσουν.

Η Φινλανδία πολέμησε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 ενάντια στον ανατολικό γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

H κάποτε ουδέτερη χώρα, τώρα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι έχει διατηρήσει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτόν τον τύπο πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και επίσης αεροπορίας», είπε ο Κίβινεν.

«Η Ουκρανία ήταν μια δύσκολη “μπουκιά” (για τη Ρωσία) και το ίδιο θα ήταν και η Φινλανδία».

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και έχασε το ένα δέκατο της επικράτειάς της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων έχει δύναμη στρατευμάτων εν καιρώ πολέμου περίπου 280.000 με 870.000 εκπαιδευμένους ως έφεδροι. Δεν κατάργησε τη στράτευση για τους άνδρες όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές έως και 370 km . Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχει παραγγείλει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον αμερικανικό αμυντικό γίγαντα Lockheed Martin.

Σχεδιάζει να παραγγείλει έως και 2.000 drones, δικό της αντιαεροπορικό εξοπλισμό μεγάλου υψόμετρου και χτίζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Περίπου το 82% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της 18ης Μαΐου από το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην εθνική άμυνα εάν η Φινλανδία δεχόταν επίθεση.

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι σε συνομιλίες με την Τουρκία για να συζητήσουν την αντίθεση της τελευταίας στις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί ισχυριζόμενη ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές και τα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στη Φινλανδία να ενισχύσει την ικανότητά της έγκαιρης προειδοποίησης συμμετέχοντας στον κοινό έλεγχο εναέριου χώρου της συμμαχίας, είπε ο Κίβινεν.

Η Φινλανδία θα επωφεληθεί επίσης από την αποτροπή του να είναι μέρος μιας συμμαχίας στην οποία μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη της, είπε.

Ωστόσο, είπε, «την κύρια ευθύνη για την άμυνα της Φινλανδίας θα εξακολουθεί να φέρει η Φινλανδία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments