Οικονομία

Τουρισμός: Χαμόγελα για την αύξηση των εσόδων – Σκεπτικισμός για το μεγάλο έλλειμα από τα καύσιμα

Τουρισμός: Χαμόγελα για την αύξηση των εσόδων – Σκεπτικισμός για το μεγάλο έλλειμα από τα καύσιμα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρισμός: Ένα καλό και ένα κακό νέο είχε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, μιας και τα χαμόγελα από τον τουρισμό έρχεται η συγκράτηση από το έλλειμα από τα καύσιμα

Ένα καλό και ένα κακό νέο είχε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό είναι έχει φέρει χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μιας και στους πρώτους μήνες της περιόδου έχει καταφέρει να έχει ένα σημαντικό αποθεματικό στα ταμεία, ενώ είναι πολύ κοντά στο να “σπάσει” το ρεκόρ του 2019.

Όμως στον αντίποδα υπάρχει η ενεργειακή κρίση, με τη μεγάλη αύξηση σε καύσιμα και φυσικό αέριο έχουν εκτινάξει το έλλειμμα στο ισοζύγιο των συναλλαγών, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τριπλή θετική επίδοση

Με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, του πρώτου ουσιαστικά μήνα που άνοιξε ο ελληνικός τουρισμός, παρατηρείται τριπλή θετική επίδοση. Εμφανίζονται σημαντικά πάνω οι αφίξεις, τα έσοδα, αλλά και η κατά κεφαλήν δαπάνη. Τρία στοιχεία που αν συνεχίζουν να συνυπάρχουν και τους επόμενους μήνες, όχι μόνο κερδίζεται το στοίχημα, αλλά οδηγούμαστε σε εκτόξευση των μεγεθών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι εν μέρει η θετική πορεία, μπορεί να αποδοθεί και στην θετική συγκυρία. Και ποια ήταν αυτή; Το γεγονός ότι συνυπήρξαν το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων τον Απρίλιο με μικρή χρονική διαφορά, ενώ υπήρξε τον ίδιο μήνα και το 3ημερο της Πρωτομαγιάς.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον Μάρτιο, τον Απρίλιο άρχισε να υποχωρεί το αίσθημα του φόβου που προκάλεσε ο προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναλυτικά στοιχεία για τον Απρίλιο

Ας δούμε τα πρώτα στοιχεία, για τον Απρίλιο, αφού αναλυτικά θα υπάρξουν αύριο, με την δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.

  • Οι εισπράξεις για τον μήνα Απρίλιο του 2022 ανήλθαν στα 647 εκατ. ποσό που είναι αυξημένο κατά 19% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που ήταν στα 543,5 εκατ.
  • Οι αφίξεις (με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, αφού επισήμως θα γνωρίζουμε αύριο), ανήλθαν σε 1,056 εκατ. τουρίστες, που είναι αυξημένοι κατά 7,52% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, που ήταν 982,1 χιλιάδες ταξιδιώτες.
  • Η κατά κεφαλή δαπάνη, αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 στα 612 ευρώ, έναντι 552,8 ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν για το 4μηνο στα 1,116 δις ευρώ, έναντι 1,290 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μείωση 13,5%.

Επιδείνωση στις τρέχουσες συναλλαγές

Το έλλειμμα στο Ισοζύγιο τρεχουσών Συναλλαγών παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, λόγω του ενεργειακού κόστους που είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2022, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ (70%) σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την εκρηκτική άνοδο στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, καθώς οι εισαγωγές καυσίμων της χώρας αυξήθηκαν κατά 97%, στα 7,87 δισ. ευρώ.

Γενικότερα οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 31,4% σε τρέχουσες τιμές (2,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 45,1% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22,9% και 30,6% αντίστοιχα (8% και 22% σε σταθερές τιμές).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments