Διεθνή

Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Πετκόφ – Κατηγορεί Ρωσία και βουλγαρική μαφία

Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Πετκόφ – Κατηγορεί Ρωσία και βουλγαρική μαφία

Πηγή Φωτογραφίας: dariknews

Στην ψηφοφορία της πρότασης μομφής, υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240.

Στη Ρωσία και στην ισχυρή μαφία που δρα στη χώρα του, επέρριψε την ευθύνη της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής.

Ο Πέτκοφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μόλις πριν από έξι μήνες, δεσμεύθηκε προεκλογικά για πάταξη της αχαλίνωτης διαφθοράς της χώρας και ώθησε -μετεκλογικά – τη Σόφια να τηρήσει ασυνήθιστα ισχυρή γραμμή εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ψηφοφορία της πρότασης μομφής, υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240.

“Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα κατά μήκος του πολύ μεγάλου δρόμου που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίζουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς μαριονέτες, χωρίς τη μαφία — μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα”, ανέφερε σε ομιλία του ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

Δίνοντας μια λίστα με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην κατεδάφιση της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ ονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ασκεί την επιρροή της στην απομάκρυνσή του μέσω νομοθετών από το ακροδεξιό κόμμα Αναβίωση.

Η ψηφοφορία της Τετάρτη, προκλήθηκε μετά την αποχώρηση του κόμματος “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”  του Σλάβι Τριφόνοφ, από τον εύθραυστο τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τριφόνοφ αναφέρει ότι έχει διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και κατηγορεί τον Πέτκοφ ότι ακολουθεί πολύ ήπια γραμμή για να επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης επικεντρώθηκε στο αν ο Τριφόνοφ αποσύρθηκε από την κυβέρνηση για λόγους που σχετίζονται με την ισχυρή ολιγαρχική μαφία της Βουλγαρίας, η οποία θα έχανε τα “προνόμια” αν ο Πέτκοφ τηρούσε τη δέσμευσή του για πάταξη της διαφθοράς. Η ερμηνεία αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ομάδα βουλευτών από το κόμμα του Τριφόνοφ,  αυτομόλησε στον Πέτκοφ ακριβώς επειδή όπως ανέφεραν, το κόμμα τους συμμαχούσε με τη μαφία. Ο Τριφόνοφ αντέκρουσε ως παράλογους τους ισχυρισμούς τους.

Το κόμμα του Πέτκοφ, ακολουθούμενο από την αντιπολίτευση, θα έχει τώρα την ευκαιρία να προσπαθήσει να συγκεντρώσει στήριξη για μια εφαρμόσιμη πλειοψηφία. Εάν αυτό αποτύχει — όπως φαίνεται πιθανό — η χώρα θα βρεθεί ξανά σε εκλογές για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments