Διεθνή

Ελληνοτουρκικά: Η «ουδετερότητα» Στόλτενμπεργκ, το ΥΠΕΞ και το «θερμό» καλοκαίρι

Ελληνοτουρκικά: Η «ουδετερότητα» Στόλτενμπεργκ, το ΥΠΕΞ και το «θερμό» καλοκαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Παράλληλα, όμως κορυφαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις θέτουν εύλογα κάποια ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, για πόσο ακόμη η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ θα παραβιάζει σε καθημερινή βάση τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μιας άλλης χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ; Ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ερώτημα γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ είναι ιδιαίτερα λαλίστατος για τη ρωσική προκλητικότητα και τις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ουκρανίας, ενώ για την τουρκική προκλητικότητα ουδέποτε έχει μιλήσει για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου;

Κρίσιμο διάστημα για την ελληνική διπλωματία μπορούν να χαρακτηριστεί η επόμενη εβδομάδα, μιας και οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη με ατζέντα «φωτιά» και το ενδιαφέρον να «χτυπάει κόκκινο» και για τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα μιας και οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται σε οριακό επίπεδο, έπειτα και από τις παράλογες, αλλά διαχρονικές απαιτήσεις της τελευταίας για ΑΟΖ, αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, και cassus belli. Και σαν να μην έφθαναν όλα τα προαναφερόμενα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει, με όσο πιο διπλωματικό τρόπο τα διπλωματικά «τερτίπια» του Γ.Γ της Συμμαχίας του Γενς Στόλτεμπεργκ που με αξιοσημείωτη προσήλωση παραμένει, ή μάλλον καλύτερα εμμένει στο να «χαϊδεύει» με προκλητικό τρόπο τη Τουρκία.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία. Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε» δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε  στο γαλλικό περίοδο LE POINT. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημειώνει ακόμη ο Γενς Στόλτεμπεργκ. Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: «Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία». Στην ερώτηση «γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» απλούς πολιτικούς αντιπάλους» ο Στόλτεμπεργκ απαντά: «Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα» κατέληξε ο «ευλύγιστος διπλωματικά» Γ.Γ.

Στο ΥΠΕΞ και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, «παίζει» έντονα ο «εκνευρισμός» της Αθήνας για τη γενικότερη στάση του κ.Στόλτεμπεργκ μιας και φαίνεται, ότι η χώρα μας έχει «πάθει και έχει μάθει» με το να μην θέσει έστω τις δικές της ενστάσεις όταν ο Γ.Γ ήταν απλά ένα όνομα προς εξέταση για τη θέση του Γ.Γ στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, στο ΥΠΕΞ παραμένουν σίγουροι και φυσικά «οπλισμένοι» με επιχειρήματα και συμμαχίες που αναμένεται να φανερώσουν εάν η χώρα μας θα παραμείνει στο στενό πυρήνα των χωρών που τον τελευταίο 1,5 έτος μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Συμμαχίας και θέτουν την ατζέντα των συνομιλιών σε κορυφαίο επίπεδο.

Παράλληλα, όμως κορυφαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις θέτουν εύλογα κάποια ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, για πόσο ακόμη η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ θα παραβιάζει σε καθημερινή βάση τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μιας άλλης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ; Ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ερώτημα γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ είναι ιδιαίτερα λαλίστατος για τη ρωσική προκλητικότητα και τις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ουκρανίας, ενώ για την τουρκική προκλητικότητα ουδέποτε έχει μιλήσει για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου;

Αυτά ακούει ο Ερντογάν και ζητάει τα απίστευτα!

Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, ότι από τη μια ΝΑΤΟ, Ε.Ε ζητούν υποχωρήσεις από τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να τιμωρηθεί ο Πούτιν, ενώ από την άλλη έχουμε έναν Ερντογάν που κυριολεκτικά αδιαφορεί για τα πάντα. Και τί εννοώ; Μα φυσικά, την άρνηση του Τούρκου Προέδρου να συμμετάσχει η χώρα του στο πρόγραμμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την αύξηση της προκλητικότητας με την Ελλάδα και τις διαρκείς απειλές για πόλεμο και αποστρατικοποίηση των νησιών και φυσικά τις γεωπολιτικές «ορέξεις» για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των Κούρδων.

Όσο ο «Σουλτάνος» θα βλέπει, ότι Ε.Ε και ΝΑΤΟ παραμένουν σε διαφορετική οπτική γωνία σχετικά με τη Τουρκία, τόσο περισσότερο θα προχωρά με ζήλο και θράσος στη διεκδίκηση όσων εκείνος θεωρεί, ότι μπορεί να πετύχει για τη χώρα του. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι αν δεχθούν ρωσική επίθεση θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και θα υπάρξει άμεση συμμαχική στρατιωτική αντίδραση.

Όμως σε αυτό δεν συμφωνεί η Τουρκία, καθώς μπλοκάρει την είσοδό τους εξαιτίας όπως αναφέρει της «ύπαρξης τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια τα κίνητρά του είναι διαφορετικά, μιας και οι ενέργειές του γίνονται με απώτερο σκοπό να αποκτήσει τα πολυπόθητα F-35 από την Αμερική, το αντιαεροπορικό σύστημα Patrion, αλλά ΚΑΙ να κρατήσει το ρωσικό σύστημα S-400!

To θερμό καλοκαίρι

Με βάση όλα τα προαναφερόμενα, αυτό που πρέπει να επιθυμεί η χώρα μας είναι το να έχει αφενός καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να υποταχθούμε στα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, ούτε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός νέου Συνδρόμου της Στοκχόλμης με τις όποιες απειλές και φόβους για ενδεχόμενη φινλανδοποίηση. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εχέγγυο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αξιοπιστίας και βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας με σκοπό την αποτροπή οποιουδήποτε επιχειρήσει να σφετεριστεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Βεβαίως, «συν Αθηνά και χείρα κίνει» και αυτό είναι κάτι που ευτυχώς η σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το έχει καταλάβει. Η ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με την διάνοιξη νέων διπλωματικών οδών, δίνει στη χώρα μας ένα πρώτο προβάδισμα στην αέναη αυτή διένεξη με την Τουρκία, καθώς προετοιμαζόμαστε για ένα ιδιαίτερα «θερμό καλοκαίρι» που αναμένεται να φανερώσει εχθρούς, φίλους και ουδέτερα «πιόνια» στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments