Πολιτική

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στηρίζει Ουκρανία και Μολδαβία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στηρίζει Ουκρανία και Μολδαβία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: O Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας

O Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία” σημείωσε κατά την αρχική του τοποθέτηση. 

Για τα ελληνοτουρκικά

“Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα” σημείωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία και την καταδίκη της συμπεριφοράς της. 

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Υπογράμμισε: «Θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι πεπερασμένες. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό εθνικό σχέδιο, πρόγραμμα fuel pass, power pass και αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και μαζί με την πολιτική μείωσης φόρων που έχει δρομολογηθεί, παρέχουμε πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, που ροκανίζει το εισόδημα».

Τέλος ανέφερε: «Επειδή όμως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, η γενεσιουργός αιτία οφείλεται στις ιδιαίτερα ψηλές τιμές φυσικού αερίου, που παρασύρουν και το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα επαναφέρω το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή πλαφον στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments