Διεθνή

Γερμανία: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για το φυσικό αέριο – Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Γερμανία: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για το φυσικό αέριο – Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η Γερμανία εισέρχεται στη φάση 2 (εκ των τριών επιπέδων) του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κηρύσσοντας την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου, του «πορτοκαλί» συναγερμό ως προς το επίπεδο επικινδυνότητας ως προς την έλλειψη παροχής και προαναγγέλλοντας παράλληλα άμεση κρατική παρέμβαση.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χάμπεκ την Πέμπτη, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Ενώ και η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ αναμένει μεγάλη επιβάρυνση για τους καταναλωτές λόγω της κρίσης φυσικού αερίου». O υπουργός Οικονομίας βλέπει στην μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία «οικονομική επίθεση του Πούτιν εναντίον» της Γερμανίας. Ενεργοποιείται το δεύτερο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης αερίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Süddeutsche Zeitung που αναφέρει: «Το φυσικό αέριο είναι πλέον ένα σπάνιο εμπόρευμα». Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά την ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία και της απότομης αύξησης των τιμών. Δεν υπάρχει δελτίο ακόμα., ενώ  η Die Welt επισημαίνει: «Η Ουκρανία βασίζεται στην ΕΕ». Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες αποφασίζει για το καθεστώς υποψηφίου.

Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

  • της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο είχε ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου,
  • του συναγερμού, στο οποίο εισέρχεται πλέον η Γερμανία,
  • της έκτακτης ανάγκης.

Το «στάδιο συναγερμού» της φάσης 2 σηματοδοτεί ότι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Η ενεργοποίησή του προβλέπεται όταν διακόπτεται η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Σύμφωνα με το σχέδιο της φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Όπως μετέδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγεται μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Στο τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζεται με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν οι καταναλωτές». Εν ολίγοις, θα έχουν προτεραιότητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments