Διεθνή

Απαγόρευση άμβλωσης στις ΗΠΑ: Ποιες αμερικανικές εταιρείες θα “καλύπτουν” τα έξοδα των εργαζομένων τους

Απαγόρευση άμβλωσης στις ΗΠΑ: Ποιες αμερικανικές εταιρείες θα “καλύπτουν” τα έξοδα των εργαζομένων τους

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις αναλαμβάνοντας να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων τους σε άλλες Πολιτείες όπου δεν θα απαγορεύεται

Εταιρίες κολοσσοί, όπως η Disney, η JP Morgan και η ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta, είπαν στο προσωπικό ότι θα καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού των εργαζομένων για τις αμβλώσεις, καθώς εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση.

Μετά από μια απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ανοίγοντας τον δρόμο σε όποια Πολιτεία θέλει να απαγορεύσει τη διαδικασία.

Ανάλογες είναι και οι αποφάσεις άλλων εταιριών, όπως η Amazon.

Από την έκδοση της απόφασης, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επιβεβαίωσε ότι θα καλύψουν τα έξοδα ταξιδίου μέσω των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους εργαζόμενους που εγκαταλείπουν την πολιτεία τους για να κάνουν άμβλωση.

Η Disney είπε ότι είχε πει στους υπαλλήλους ότι αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και παρέμεινε δεσμευμένη στο να τους παρέχει «πλήρη πρόσβαση» σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού και της αναπαραγωγικής φροντίδας, «ανεξάρτητα από το πού ζουν».

Η Disney απασχολεί περίπου 80.000 άτομα στο θέρετρό της στη Φλόριντα, όπου ο κυβερνήτης έχει ήδη υπογράψει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 15 εβδομάδες κύησης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ο τραπεζικός κολοσσός JP Morgan είπε επίσης στους Aμερικανούς υπαλλήλους του ότι θα καλύψει τα έξοδα ταξιδίου για ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των “νόμιμων αμβλώσεων”, σύμφωνα με ένα σημείωμα του προσωπικού, με ημερομηνία 1 Ιουνίου και ήρθε εν γνώσει του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Εστιάζουμε στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων μας και θέλουμε να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα οφέλη», δήλωσε μια εκπρόσωπος της τράπεζας την Παρασκευή.

Μια άλλη κορυφαία αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Goldman Sachs, δήλωσε επίσης ότι θα καλύψει τα έξοδα ταξιδίου για τους υπαλλήλους που έπρεπε να πάνε σε άλλη πολιτεία για να κάνουν έκτρωση από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta είπε ότι σκοπεύει να αποζημιώσει τα έξοδα ταξιδίου όπου επιτρέπεται από τη νομοθεσία, «για τους υπαλλήλους που θα τα χρειαστούν για να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη εκτός πολιτείας».

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του καλύτερου τρόπου για να το κάνουμε, δεδομένης της νομικής πολυπλοκότητας», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

Άλλες εταιρείες που έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν παρόμοια μέτρα περιλαμβάνουν τον εκδότη της Vogue Conde Nast, τη μάρκα τζιν Levi Strauss και τις εταιρείες ιππασίας Lyft και Uber.

Η Lyft είπε επίσης ότι θα προστατεύσει νομικά τους οδηγούς σε περιπτώσεις αμβλώσεων, με έναν εκπρόσωπο να προσθέτει ότι «κανένας οδηγός δεν πρέπει να ρωτήσει έναν αναβάτη πού πηγαίνει και γιατί».

Αρκετές άλλες εταιρείες, όπως ο ιστότοπος αναθεώρησης Yelp και ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup, είχαν ήδη δηλώσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι θα αποζημιώσουν τους υπαλλήλους που ταξιδεύουν για να παρακάμψουν τους τοπικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Yelp, Jeremy Stoppelman, δήλωσε στο Twitter ότι η απόφαση του δικαστηρίου «θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών», προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά».

Η άμβλωση δεν θα γίνει αυτόματα παράνομη στις ΗΠΑ – αλλά οι επιμέρους πολιτείες θα μπορούν πλέον να αποφασίζουν εάν και πώς θα επιτρέψουν τις αμβλώσεις.

Συνολικά 13 πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει «νόμους ενεργοποίησης», οι οποίοι τίθενται σε ισχύ μετά την ανατροπή του Roe v Wade, για να απαγορεύσουν την άμβλωση.

Περισσότερες από 20 πολιτείες κάνουν κινήσεις για τον περιορισμό της πρόσβασης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.

Αντιμέτωπες με νομικές επιπτώσεις – Ποιοι απειλούν

Οι εταιρείες που προσφέρουν να καλύψουν το κόστος του ταξιδιού σε άλλη πολιτεία για τη διαδικασία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους κατά των αμβλώσεων.

Νομοθέτες στο Τέξας έχουν ήδη απειλήσει τη Citigroup και τη Lyft με νομικές επιπτώσεις, ενώ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της πολιτείας Ματ Ρινάλντι προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να μην χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Citi .

Η άμβλωση είναι ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Μια πρόσφατη έρευνα της Pew διαπίστωσε ότι το 61% των ενηλίκων λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη όλες ή τις περισσότερες φορές, ενώ το 37% λέει ότι πρέπει να είναι παράνομη όλες ή τις περισσότερες φορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments