Κόσμος

Ρωσία χρεοκοπία: Ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

Ρωσία χρεοκοπία: Ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ρωσία χρεοκοπία: Ο οίκος εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι κατέληξε στην κρίση αυτή διότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δυο κρατικών ομολόγων

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s θεωρεί πλέον πως η Ρωσική Ομοσπονδία κήρυξε στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό χρέος της. Ο οίκος εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι κατέληξε στην κρίση αυτή διότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δυο κρατικών ομολόγων, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος τριάντα ημερών χθες Δευτέρα. Η προηγούμενη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας ανάγεται στον προηγούμενο αιώνα, όταν η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τους διεθνείς πιστωτές της το 2018 μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων.

Η πιο πρόσφατη στάση πληρωμών της Ρωσίας σημειώθηκε το 1998 και προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κατάρρευση που υπέστη το νόμισμά της, το ρούβλι, όμως σε εκείνη την περίπτωση είχαν επηρεαστεί μόνο οι εγχώριοι πιστωτές του ρωσικού δημοσίου.

Ρωσία: Σε καθεστώς χρεωκοπίας ως προς το εξωτερικό χρέος

Δεν πρόκειται για τη διασπορά κάποιας ψευδούς είδησης ή για την έκφραση ευσεβούς πόθου αντιρωσικών κύκλων, αλλά για αντικειμενικό γεγονός. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε καθεστώς χρεωκοπίας ως προς το εξωτερικό χρέος, ένα γεγονός με ιστορικό βάθος, ιδιαίτερη σημερινή βαρύτητα και σημαντικές τεχνικές όψεις.

Ιστορικά, η Ρωσία περιέρχεται σε καθεστώς χρεωκοπίας αναφορικά με την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της για πρώτη φορά μετά το 1918, όπως πληροφορεί το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, όταν οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την επακόλουθη αντικατάσταση της τσαρικής εξουσίας από την σοσιαλιστική εξουσία των Μπολσεβίκων. Το αμέσως επόμενο έτος, ο επικεφαλής των κομμουνιστών, Β. Ι. Λένιν, αρνήθηκε να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της πάλαι ποτέ Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Σήμερα, η Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενός άλλου αυταρχικού πολιτικού ηγέτη, αθετεί το  δημόσιο χρέος της σε ξένο νόμισμα. Αυτό συμβαίνει από χθες βράδυ, οπότε και ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια πληρωμών τόκων. Η Ρωσία έπρεπε να έχει πληρώσει το τοκοχρεολύσιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οφειλόταν από τις 27 Μαΐου, δηλαδή πριν από ένα μήνα. Η αθέτηση πληρωμής χρέους  αποδίδεται στις ιδιαίτερα πιεστικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες και οργανισμοί του δυτικού κόσμου στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω του πολέμου που αυτή έχει κηρύξει από τις 24 Φεβρουαρίου εναντίον της Ουκρανίας. Εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα τραπεζών, αν και η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να πληρώσει και να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ως «φάρσα» χαρακτήρισε τη νέα αυτή κατάσταση ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Α. Σιλουάνοφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments