Διεθνή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών από την Τουρκία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών από την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών από την Τουρκία, παρόλο που το είχαν ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τους

Μπορεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατράνωνε συνεχώς για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και πως θα ήταν και το πρώτο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρά ταύτα όχι μόνο δεν έγινε έστω ένα ψήγμα αναφοράς, αλλά δεν το ανέφερε καν ως θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος επικέντρωσε την ολιγόλεπτη παρέμβασή του στην ατζέντα της Συνόδου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δε  θα αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα σε άλλο χρόνο και σε ανύποπτη στιγμή.

Πηγές της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν, πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ανοίξει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Κυβερνητικές πηγές όμως επαναλαμβάνουν, ότι στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή που συντονισμένα εκπέμπεται από την Άγκυρα προ του ραντεβού της Μαδρίτης, τότε ενώπιον των συμμάχων θα ανοίξει ο ξεχωριστός φάκελος που έχει ετοιμαστεί από την ελληνική αποστολή, ο οποίος περιλαμβάνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο».

Τουρκικά ΜΜΕ: Πώς υποδέχθηκαν την άρση του βέτο

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και ολοκλήρωση στο ΝΑΤΟ των σκανδιναβικών χωρών, έτυχε θερμής και πανηγυρικής υποδοχής στον τουρκικό τύπο με αποθεωτικά σχόλια για τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους αναφέρουν ότι οι δύο χώρες αποδέχθηκαν τους όρους του Τούρκου προέδρου και έτσι ο Ερντογάν «πήρε αυτό που ήθελε» και επετεύχθη συμφωνία.

  • Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε
  • Aksam: Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία
aksami
  • Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη
  • Milliyet: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών
  • Yeni Safak: Όχι λόγια, αποτελέσματα θέλουμε
yenisafak

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, με τίτλους όπως “ο Ερντογάν επιστρέφει νικητής στο σπίτι”, όπου αναπαράγονται δημοσιεύματα και του διεθνούς Τύπου, όπως τους Economist και των NYT.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments