Άποψη

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε…

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε…

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τα τρία ορόσημα, σε μια πολιτικά φορτωμένη εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα. Και μαζί της, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο έτος της διακυβέρνησης ΝΔ.

Αν ζούσε ο Τόλης Βοσκόπουλος, αυτήν την εβδομάδα δεν θα σταματούσε να τραγουδάει: «οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε και μου θυμίζουνε τα περασμένα». Δεν ξέρουμε βεβαίως αν τα περασμένα είναι –όπως λένε οι στίχοι του περίφημου τραγουδιού- «χαρές που φύγανε», αλλά σίγουρα ισχύει το «δεν γυρίζουνε»…

Φορτωμένη πολιτικά και με έντονα πολιτικά «συναισθήματα» η εβδομάδα που έρχεται, με δυο ημερομηνίες ορόσημα και μια εμβόλιμη που μπορεί να αναδειχθεί σε κομβικής σημασίας.

Πρώτο ορόσημο: Τρίτη 5 Ιουλίου

Η Τρίτη είναι μια ημέρα που θα φέρει…μνήμες (όχι καλές) του παρελθόντος και άρωμα από το μέλλον. Ήταν 5 Ιουλίου 2015 όταν έγινε το δημοψήφισμα το οποίο αποφάσισε η τότε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με όλες τις συνέπειες που είχε για τη χώρα και με διπλή δυσάρεστη κατάληξη: την υπογραφή ενός αχρείαστου τρίτου μνημονίου και την υπαγωγή των περιουσιακών στοιχείων της χώρας  σ΄ένα ταμείο για 99 χρόνια!

Ήταν μια ημέρα που, η λογική λέει, ότι αφήνει με πικρή (έως πάρα πολύ πικρή) γεύση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις: είτε όσους εναντιώθηκαν με το δημοψήφισμα (καθώς οι εξελίξεις ήταν εθνικά δυσάρεστες και επιζήμιες) είτε όσους συμφωνούσαν (καθώς είδαν το ΟΧΙ να μετατρέπεται σε ΝΑΙ με μια μεγαλειώδη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη). Οι πολιτικοί αναλυτές και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πρέπει να ψάξουν πάρα πολύ για να βρουν κάποιο αντίστοιχο γεγονός από το οποίο να βγήκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι δυσαρεστημένοι, ηττημένοι και…χρεωμένοι!

Αυτήν την ημέρα, τυχαία, ή όχι κανείς δεν θα μάθει την αλήθεια, ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης (σ.σ: το επέλεξε;) θα μιλήσει στο Στρασβούργο για την Ευρώπη-την οικονομία-και τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η αντίστιξη και ο συμβολισμός των δυο γεγονότων είναι πασιφανής. Πλην όμως πέρα από τις πολιτικές εντυπώσεις, ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους επικεφαλής των ευρωομάδων, θα επιδιώξει να παρουσιάσει και να πείσει για το κυβερνητικό δίπτυχο: αξιοπιστία για το παρόν-προοπτική για το μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά αντιθέτως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με σταθερότητα και συνέπεια λόγων και έργων.

Δεύτερο ορόσημο: Τετάρτη 6 Ιουλίου

Επιστρέφοντας από το Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή για τη συζήτηση που έχει εδώ και καιρό προαναγγελθεί για την κοινωνική πολιτική. Η Κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη γι αυτήν τη συζήτηση, καθώς έχει ολοκληρώσει το βασικό πλέγμα παρεμβάσεών της και για την ενέργεια. Άρα μπορεί πλέον ο Πρωθυπουργός, αφενός να παρουσιάσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αφετέρου να αναδείξει το έντονο κοινωνικό πρόσημο που έχουν οι πολιτικές της Κυβέρνησής του. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καθημερινότητα και η εικόνα στην κοινωνία θα είναι οι δυο παράγοντες που θα λειτουργήσουν αποφασιστικά στην εκλογική επιρροή.

Εννοείται ότι θα πρόκειται για μια έντονη συζήτηση, όχι μόνο διότι η Αντιπολίτευση, ιδίως δε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα κυβερνητικά μέτρα. Αλλά και γιατί θα είναι και συζήτηση ανάμεσα στην 5η Ιουλίου (2015) και την 7η Ιουλίου (2019). Μοιραία και από την πλευρά της κυβέρνησης θα ανέβουν πολύ οι τόνοι καθώς θα γίνουν συγκρίσεις των δυο κυβερνήσεων, τόσο για όσα έκαναν, όσο και για όσα δεν έκανα, καθώς και για τη θέση της Ελλάδας, τότε.

Θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο, ότι η σύγκρουση δεν θα περιοριστεί σε ζήτημα οικονομίας, καθημερινότητας και ακρίβειας, αλλά θα επεκταθεί από τα Εθνικά μέχρι ακόμη και σε ζητήματα ύφους διαχείρισης, ήθους εξουσίας και σκανδάλων (ή σκανδαλολογίας).

Τρίτο ορόσημο: Πέμπτη 7 Ιουλίου.

Ουσιαστικά και τυπικά μια ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή συμπληρώνεται η τριετής παρουσία της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου 2019…

Αυτό σημαίνει αφενός ότι εισερχόμεθα επισήμως στο τελευταίο –και προεκλογικό- έτος, αφετέρου ότι μπορεί και πρέπει να αρχίσει να γίνεται η καταγραφή κυβερνητικών πεπραγμένων, η αποτίμηση, η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η παρουσίαση του σχεδίου για το μέλλον της χώρας.

Αρχής γενομένης απ τη συζήτηση στη Βουλή, αυτό το διάστημα θα κρίνει και την πορεία προς τις κάλπες-το χρόνο ων εκλογών. Αν αρχίσει επίσημα η σκληρή προεκλογική κόντρα με τη διαρροή τοξικού πολιτικού λόγου, είναι αμφίβολο πόσο θα αντέξει η κοινωνία. Κυρίως δε είναι αμφίβολο, αν πρέπει να αντέξει η κοινωνία τέτοιες συμπεριφορές…

Άρα ή θα επικρατήσει ο τοξικός λόγος, που θα φέρει πιο κοντά τις εκλογές, ή θα συνηθίσουμε την τοξικότητα και θα πάθουμε «πολιτικό μιθριδατισμό», ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες με πολύ ισχυρά διλήμματα για το παρόν και κυρίως το μέλλον του τόπου. Το Οικονομικό…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments