Άποψη

Κούρσα τριών ημερών

Κούρσα τριών ημερών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για την έναρξη από σήμερα και από το Στρασβούργο του μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι την Πέμπτη θα ξετυλίξει τη στρατηγική των επόμενων μηνών

Εκτός έδρας θα «βρει» τον Πρωθυπουργό η έβδομη επέτειος από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, μιας ημερομηνίας-ορόσημο για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Σε μια άκρως συμβολική κίνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο, όπου θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων.

Η συγκυρία είναι απολύτως χαρακτηριστική και αποκαλύπτει τον πυρήνα της στρατηγικής με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι να γίνουν εκλογές.

Δυο κόσμοι

Η σύγκριση «των δυο κόσμων, του τότε με το τώρα» είναι άξονας που θα διαπερνά κάθε κίνηση, δράση και πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Και η «επέτειος» της 5ης Ιουλίου δίνει την καλύτερη αφορμή «για να γίνει η σύγκριση ανάμεσα στις δυο περιόδους», όπως λένε στην Κυβέρνηση και εξηγούν: «από τη μια το 2015 ο διασυρμός της χώρας οι κίνδυνοι που οι ίδιοι προκάλεσαν, το τεράστιο κόστος του τυχοδιωκτισμού οι 29 νέοι φόροι και οι περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Από την άλλη η εικόνα διεθνούς αξιοπιστίας και κύρους της Ελλάδας του 2022, της ενισχυμένης αμυντικής μας ικανότητας, της απόκρουσης κάθε μεγάλης απειλής, της αποτελεσματικής διαχείρισης των τεράστιων διεθνών κρίσεων, της μεγαλύτερης στήριξης του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου, της μείωσης της ανεργίας, της σιγουριάς, της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας»

Το μήνυμα

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στο Στρασβούργο, εκεί που πριν από επτά χρόνια παιζόταν κορώνα-γράμματα το μέλλον και η προοπτική της χώρας, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σ’ ολόκληρο το χάρτη.  Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η ομιλία του θα διαπνέεται από ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο. Και το ζητούμενο, τόσο με την ομιλία του όσο και με τη συζήτηση που θα έχει εν συνεχεία με τις ευρωομάδες είναι να καταστεί σαφές ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, γυρίζει σελίδα και βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει την θέση της Ελλάδας «μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και τις εθνικές προκλήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης».  

Πλέον, όπως θα σημειώσει ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα, συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων».

Η προοπτική

Η ομιλία-παρέμβαση του Πρωθυπουργού θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία με μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη». Η σειρά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Υπό το πρίσμα αυτό και της ευρωπαϊκής προοπτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πέρα από την παρουσίαση της εικόνας της Ελλάδας, να αναφερθεί και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ανέτρεψε τις υφιστάμενες στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια τομή στην Ιστορίας της. Ο Πρωθυπουργός θα έχει άλλη μια ευκαιρία να αναφερθεί στις τάσεις αναθεωρητισμού που αναπτύσσονται καθώς και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύγκρουση

     Αυτή η επίσκεψη-εξπρές στο Στρασβούργο, ουσιαστικά ανοίγει τον κύκλο των τριήμερων παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού. Επιστρέφοντας, την Τετάρτη, θα βρεθεί στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο ίδιος για να αναφερθεί στην κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχοντας λάβει, για άλλη μια φορά, τα εύσημα από την ΕΕ, η Κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί εντός του Κοινοβουλίου με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα καθημερινότητας και «φιλεργατικής πολιτικής, την οποία –όπως χαρακτηριστικά λένε- δεν χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που τσάκισε τη μεσαία τάξη».

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να είναι πολύ φορτισμένη και είναι μάλλον αυτονόητο και αναμενόμενο ότι δεν θα περιοριστεί στα μέτρα της Κυβέρνησης, αλλά θα επεκταθεί από τα Εθνικά έως τη σκανδαλολογία.

Σίγουρα θα πρόκειται για μια πρόγευση, του τι αναμένεται να δούμε την προεκλογική περίοδο, που ουσιαστικά αρχίζει την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, με τη συμπλήρωση τριών ετών και την ταυτόχρονη είσοδο στο τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ.

Εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει και η τρίτη παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος προγραμματίζει να παραχωρήσει ραδιοφωνική συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα, στον ΣΚΑΙ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments