Πολιτισμός

Το preppy style που γεννήθηκε στα ιδιωτικά κολέγια της Αμερικής

Το preppy style που γεννήθηκε στα ιδιωτικά κολέγια της Αμερικής

Πηγή Φωτογραφίας: Pinterest

To preppy style δεν έμεινε, όμως, στα αυστηρά πλαίσια της πανεπιστημιακής κοινότητας

Μία σύντομη ιστορία του “preppy style” θα έλεγε το εξής: “το στιλ που γεννήθηκε στα upper-class ιδιωτικά κολέγια της Αμερικής”. Οι ρίζες του συγκεκριμένου στιλ εντοπίζονται στα 1900s, οπότε κυρίως αφορούσε τους άντρες φοιτητές των πανεπιστημίων, ενώ ήταν στα 1930s που μπήκαν τα θεμέλια του American Preppy όταν τα νεαρά κορίτσια των κολεγίων άρχισαν να δοκιμάζουν τα όρια του σχολικού dress code. Οι επαναστάτριες φοιτήτριες των κολεγίων άρχισαν να υιοθετούν στο ντύσιμό τους κομμάτια, ιδίως sporty, που εμπνέονταν από τη γκαρνταρόμπα των ανδρών συμμαθητών τους και έτσι τα ανδρόγυνα blazers, τα varsity sweaters και jackets, τα φαρδιά φανελένια παντελόνια, τα oxford πουκάμισα, οι polo μπλούζες, οι βερμούδες, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο ντύσιμό τους.

To preppy style δεν έμεινε, όμως, στα αυστηρά πλαίσια της πανεπιστημιακής κοινότητας

Οι φοιτητές άρχισαν να το υιοθετούν και στην εξω-σχολική τους ζωή, και μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε είχε μπολιαστεί έντονα με sporty χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε αθλητικές δραστηριότητες των πλουσίων, όπως η ιστιοπλοΐα, η ιππασία, το λακρός και η ξιφασκία, είχε γίνει δημοφιλές και πέρα από τα Πανεπιστήμια. Τα διάσημα περιοδικά μόδας αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να αναλύουν το κολεγιακό στιλ, που μέχρι τα ’60s και τα ’70s είχε ενσωματώσει πολύ θηλυκές σιλουέτες όπως τα tailored skirt suits, τα shift dresses και τις πλισέ φούστες, ενώ celebrities όπως η Katherine Hepburn, η Jackie Kennedy, η Audrey Hepburn άρχισαν να το κάνουν δικό τους- και να το επικοινωνούν στους θαυμαστές του στιλ τους.

Κι αν μέχρι τότε, το “preppy style” ήταν ένα ντύσιμο που απευθυνόταν κυρίως στα ευκατάστατα μέλη της upper-class, στα 1980s είχε ήδη αρχίσει να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό χάρη στα σύγχρονα αμερικάνικα brands που φρόντισαν να το κάνουν προσιτό σε όλους. Ο Tommy Hilfiger υπήρξε ανάμεσα στους πρωτοπόρους.

Οι κανόνες του modern Prep από τον Tommy Hilfiger

Ήδη από τα ’90s, o Tommy Hilfiger ήταν οίκος αναφοράς για τις subculture κοινότητες προτείνοντας το “prep style with a twist”. Είναι ο οίκος που ανέλαβε να διηγηθεί σε κάθε νέα γενιά την ιστορία του preppy μέσα από έναν πιο διασκεδαστικό, πιο εξωστρεφή και κυρίως, πιο δημοκρατικό τρόπο. Το preppy είναι ένα στιλ που απευθύνεται και αφορά όλους.

Με τη συλλογή του για το Καλοκαίρι 2022 ο οίκος επανερμηνεύει το κλασικό prep style και μας συστήνει το modern prep, το οποίο αναλαμβάνει να το κάνει δημοφιλές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η νέα γυναικεία συλλογή Tommy Hilfiger έχει τίτλο “West Coast Prep” και υποστηρίζει την ελευθερία και την αυτο-έκφραση- στο ντύσιμο, αλλά και στον τρόπο ζωής γενικά.

Η preppy αισθητική της νέας συλλογής αποκτά πιο casual και relaxed χαρακτήρα και γίνεται ιδανική για το καθημερινό lifestyle, ενώ από τα κομμάτια της δεν απουσιάζουν οι παιχνιδιάρικες νότες. Χειροποίητα prints όπως το “pineapple island” εμπνέουν τα καλοκαιρινά μας ταξίδια, ενώ ντελικάτες λεπτομέρειες, καρό και ελαφριά λινά έρχονται να τονίσουν – και να τιμήσουν- τον θηλυκό χαρακτήρα της συλλογής που εξυμνεί το American college style.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας Tommy Hilfiger βρίσκεται πάντα η βιωσιμότητα, και οι καινοτόμες βιώσιμες λύσεις εφαρμόζονται και στα κομμάτια της νέας συλλογής μέσα από υλικά, διαδικασίες και σχέδια που σέβονται το περιβάλλον, καθώς και μέσω του οργανικού βαμβακιού και των ανακυκλωμένων υφασμάτων που χρησιμοποιούνται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments