Διεθνή

Rocco Morabito: Εκδόθηκε στην Ιταλία ο «βασιλιάς της κοκαΐνης του Μιλάνου»

Rocco Morabito: Εκδόθηκε στην Ιταλία ο «βασιλιάς της κοκαΐνης του Μιλάνου»

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Η έκδοση του Ρόκο Μοραμπίτο, ηγετικού στελέχους της Ντραγκέτα, στη Ρώμη τερματίζει ένα ανθρωποκυνηγητό πολλών δεκαετιών

Ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες της Ιταλίας, ο μαφιόζος Ρόκο Μοραμπίτο, έφτασε στη Ρώμη μετά την έκδοσή του από τη Βραζιλία, όπου κρυβόταν.

Γνωστός ως ο «βασιλιάς της κοκαΐνης του Μιλάνου», ο Μοραμπίτο συνελήφθη τον περασμένο Μάιο σε κοινή επιχείρηση της βραζιλιάνικης και της ιταλικής αστυνομίας.

Ο 55χρονος θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 30 ετών για διακίνηση ναρκωτικών.

Το αφεντικό της μαφίας πέρασε δεκαετίες σε φυγή χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη ταυτότητα στη Νότια Αμερική.

Η αστυνομία τελικά τον εντόπισε πέρυσι μια πόλη-λιμάνι στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπου συνελήφθη μαζί με ένα άλλο μέλος της μαφιόζικης ομάδας «Ndrangheta», τον Βιτσένζο Πασκουίνο. Ο Πασκουίνο έχει καταδικαστεί σε 17 χρόνια φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών.

Καλλιτέχνης απόδρασης

Η άφιξη του Ρόκο Μοραμπίτο στη Ρώμη τερματίζει ένα ανθρωποκυνηγητό πολλών δεκαετιών.

Γεννημένος στην πόλη Άφρικο της Καλαβρίας και με οικογενειακούς δεσμούς με το αφεντικό της μαφίας Τζουζέπε Μοραμπίτο, ο Ρόκο Μοραμπίτο έγινε βασικό πρόσωπο στην «Ντραγκέτα, το εκτεταμένο εγκληματικό δίκτυο που ελέγχει μεγάλο μέρος της διακίνησης κοκαΐνης στην Ιταλία και όχι μόνο.

Ως νεαρός άνδρας, ο Μοραμπίτο σύντομα έγινε γνωστός ως παραγωγικός έμπορος ναρκωτικών στο Μιλάνο, δημιουργώντας βασικούς δρόμους λαθρεμπορίου κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην πόλη της Ιταλίας.

Ντυμένος έντονα με κοστούμια, μπορούσε συχνά να ανακατεύεται με το τζετ σετ της πόλης και σύντομα τράβηξε την προσοχή της ιταλικής αστυνομίας, η οποία τον έθεσε υπό παρακολούθηση.

Καταγράφηκε να προσπαθεί να μεσολαβήσει σε συμφωνίες για να εισάγει περισσότερο από έναν τόνο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική, αλλά εξαφανίστηκε λίγο αργότερα.

Η αστυνομία πιστεύει ότι διέφυγε στη Βραζιλία, όπου ζούσε με το υποτιθέμενο όνομα Francisco Capeletto.

Από εκεί, μετακόμισε στη γειτονική Ουρουγουάη, όπου έζησε στο θέρετρο της Punta del Este για τουλάχιστον 13 χρόνια.

Ενώ νοίκιαζε ένα πολυτελές σπίτι, γεμίζοντάς το με έργα τέχνης, οι γείτονες είπαν ότι οδηγούσε ένα μέτριο αυτοκίνητο και μόλις έκανε ένα πλούσιο πάρτι για τα γενέθλια της κόρης του, αντιλήφθηκαν τα πλούτη του.

Αλλά όταν ο Μοραμπίτο έβαλε την κόρη του στο σχολείο με το πραγματικό της όνομα, η αστυνομία τον έθεσε υπό παρακολούθηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Μοραμπίτο μετακόμισε σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο, αφού είχε καυγά με τη γυναίκα του, η αστυνομία τον αιφνιδιασε.

Ανάμεσα στα υπάρχοντά του, βρήκαν ένα όπλο, 13 κινητά τηλέφωνα και 150 φωτογραφίες του Μοραμπίτο σε μέγεθος διαβατηρίου σε διάφορες μορφές.

Ωστόσο, οι μέρες του στο τρέξιμο δεν είχαν τελειώσει ακόμα. Το 2019, έχοντας περάσει δύο χρόνια στη φυλακή περιμένοντας την έκδοση στην Ιταλία, δραπέτευσε μαζί με άλλους τρεις κρατούμενους από μια τρύπα στην οροφή.

Στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής αστυνομικής επιχείρησης υπό την ηγεσία της Ιντερπόλ με στόχο την καταπολέμηση της «Ντραγκέτα, τελικά εντοπίστηκε σε ένα ξενοδοχείο  το 2021.

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την έκδοσή του στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments