Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πως γίνεται η εξόφληση των ποσών και τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πως γίνεται η εξόφληση των ποσών και τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδα θα αναρτιούνται τα εκκαθαριστικά, μέσω του taxisnet, για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδα θα αναρτιούνται τα εκκαθαριστικά, μέσω του taxisnet, για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Σε αυτά θα υπάρξει ο καθορισμός των ποσών που θα γίνει η επιστροφή στο κράτος από 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με απόφασή που εξέδωσε, αναφέρει πως οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της επιστρεπτέας εξαιρούνται των συμψηφισμών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, ενώ κανονικά εκδίδονται και τα αποδεικτικά ενημερότητας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρίξουν στο σύστημα (taxisnet) τα ποσά των συνολικών ποσών που έχουν λάβει περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εκείνα που θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην εφορία είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε έως 96 δόσεις άτοκα.

Όσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού. Ως καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής αλλά και αυτής της πληρωμής της 1ης από τις 96 δόσεις έχει οριστεί η 31η Ιουλίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών  φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης, ίσως και για ένα μήνα ακόμα, της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Πώς θα υπολογιστεί η επιστροφή της επιστρεπτέας

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί και ανάλογα με τα ποσά που έχουν εισπράξει είναι

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,
  • • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων και
  • • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,
  • • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «myAADE», στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις», ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE») στην επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές».

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των οφειλών  είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρη την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες:

α) Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.

β) Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

  • Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
  • Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments