Οικονομία

Ανάπτυξη έως 4% και πληθωρισμό έως 9,6% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2022

Ανάπτυξη έως 4% και πληθωρισμό έως 9,6% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% - 4% προβλέπει για την Ελλάδα

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% – 4% προβλέπει για την Ελλάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην τριμηνιαία έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Κατά το ΙΟΒΕ, οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία (διάρκεια, έκταση κυρώσεων) και οι επιπτώσεις τους (πληθωρισμός, τροφοδοσία σε ενέργεια-πρώτες ύλες-τρόφιμα), οι αντιδράσεις πολιτικής (παρεμβάσεις στήριξης, νομισματική πολιτική), η δυναμική του τουρισμού, η μεταβλητότητα στο υγειονομικό ζήτημα, ο βαθμός και η ποιότητα αξιοποίησης της αυξημένης ρευστότητας (Ταμείο Ανάκαμψης-τραπεζικές χορηγήσεις), θεωρούνται οι καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ το 2022.

Για τα δημοσιονομικά το ΙΟΒΕ αναφέρει πως η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος ην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος έναντι του σχετικού στόχου στον Προϋπολογισμό του 2022: έλλειμμα €3,3 δισ., έναντι στόχου για έλλειμμα €5,0 δισ. και ελλείμματος €8,8 δισ. πριν ένα χρόνο. Η υπέρβαση του στόχου προήλθε κυρίως από το σκέλος των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι οποίες ήταν €958 εκατ. λιγότερες του σχετικού στόχου, κυρίως λόγω των δαπανών λιγότερων για απόκτηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων κατά €458 εκατ., από ετεροχρονισμό πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα και των καταπτώσεων εγγυήσεων κατά €203 εκατ. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού υπερέβησαν το σχετικό στόχο κατά €699 εκατ., σχεδόν αποκλειστικά από τις υψηλότερες εισπράξεις φόρων (+€1,75 δισεκ.), κυρίως σε ΦΠΑ λοιπών εσόδων-υπηρεσιών (+€644 εκατ.) και σε λοιπούς τρέχοντες φόρους (+€366 εκατ.).

Για τον πληθωρισμός το ΙΟΒΕ αναφέρει πως ο μέσος ρυθμός μεταβολής τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 ήταν ιδιαίτερα υψηλός, 8,8%, έναντι αντιπληθωρισμού 1,0% πριν ένα χρόνο. Αυτή η άνοδος είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 27 ετών. Οφείλεται κυρίως στην έντονη αύξηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών, αλλά και στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ η άμεση φορολογία ουσιαστικά δεν άσκησε επίδραση στις τιμές. Ως προς τις αναμενόμενες εξελίξεις στις τιμές καταναλωτή στη συνέχεια του 2022, η τάση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, από την εξέλιξη των κυρώσεων προς στη Ρωσία και από αυτή, αλλά και από τις στρατηγικές των εταιρειών, αναφορικά με την αγορά ρωσικού πετρελαίου ή/και την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω τάσεις στους παράγοντες του εγχώριου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και τις υπόλοιπες σχετικές με τις τιμές υποθέσεις και προβλέψεις του σεναρίου μακροοικονομικών εξελίξεων του ΙΟΒΕ, προβλέπεται ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2022, στην περιοχή του 9,0% με 9,6%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments