Διεθνή

Γαλλία: Ο υψηλός λογαριασμός του αριστερού λαϊκισμού

Γαλλία: Ο υψηλός λογαριασμός του αριστερού λαϊκισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Γαλλία: Ο φιλελεύθερος Μακρόν επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά ο εκλογικός σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς, υπό τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν, έχει ήδη αρχίσει μια κατά μέτωπο αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν

Ο φιλελεύθερος Μακρόν επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά ο εκλογικός σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς, υπό τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν, έχει ήδη αρχίσει μια κατά μέτωπο αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, τορπιλίζοντας κάθε φιλελεύθερη οικονομική μεταρρύθμιση.

Αν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Niupes), υπονομεύει κάθε εγχείρημα φιλελεύθερου μεταρρυθμισμού στη σφαίρα της οικονομίας, υποσχόμενη την επιστροφή σε ένα διογκωμένο κράτος κοινωνικών παροχών, με αλυσιδωτή συνέπεια τον κίνδυνο ενός σοβαρού οικονομικού εκτροχιασμού της Γαλλίας.

Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να κινούνται πάνω σε αυτές τις ράγες, διότι είναι πια ορατό το ενδεχόμενο της απόκλισης σε σχέση με εκείνα χωρών με χαμηλότερα επίπεδα δημοσίου χρέους, όπως είναι η Γερμανία.

Γαλλία και Γερμανία συγκροτούν, εξάλλου, και τον ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωζώνη δεν μπορεί να απειλείται σε μία ολοένα και διευρυνόμενη ΕΕ, η οποία αριθμεί ήδη 27 κράτη – μέλη.

Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της Γαλλίας, παρενέβη στα δημόσια πράγματα, διατυπώνοντας προειδοποιήσεις και καλώντας την Κυβέρνηση να ελέγξει περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες, αλλά και να λάβει και νέα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στην πρόσφατη έκθεσή του αναφορικά με τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι η πρόβλεψη της Κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλλειμμα 5% του (ΑΕΠ) φέτος είναι συζητήσιμη, προκαλώντας πολιτική δυσφορία στους κύκλους των NUPES, οι οποίοι άρχισαν να κάνουν λόγο για ελιτισμό εκ μέρους των «κορυφών του αστικού κράτους».

Εντούτοις, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιμένει ότι η οικονομική πολιτική θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του «εύλογου στόχου της Κυβέρνησης», κατά τη διατύπωση της εν λόγω έκθεσης, για μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι πράγματι ανάγκη να ελαττωθεί περισσότερο.

Η Γαλλία δεν μπορεί να συνεχίσει να απομακρύνεται από χώρες με πολύ χαμηλότερο δείκτη χρέους, όπως είναι η Γερμανία. Πράγματι, αυτές οι αποκλίσεις σηματοδοτούν ένα σημαντικό κίνδυνο εντός μιας ενιαίας νομισματικής ζώνης, τη στιγμή που η ριζοσπαστική αριστερά της χώρας ζητεί την άμεση ενίσχυση των αναδιανεμητικών πολιτικών.

Οι NUPES του Μελανσόν φαίνονται «μεθυσμένοι» από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα, επειδή αυτά στέρησαν από τον Πρόεδρο Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, και δήλωσαν ήδη ότι σκοπεύουν να προβούν σε σημαντικές τροποποιήσεις στα οικονομικά νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τα δημόσια οικονομικά.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η απεύθυνση στο συναισθηματικό υπόστρωμα των πολιτών είναι συχνά μια εκλογικά επωφελής στρατηγική, αλλά, μεσοπρόθεσμα, τα δημόσια οικονομικά εκτροχιάζονται από λαϊκιστικές δυνάμεις και φωνές, που τα θέλουν «όλα εδώ και τώρα», αδιαφορώντας για το «άδειο ταμείο της επόμενης ημέρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments