Διεθνή

Τζόνσον σε Ζελένσκι: “Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τον τερματισμό του αποκλεισμού ουκρανικών σιτηρών”

Τζόνσον σε Ζελένσκι: “Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τον τερματισμό του αποκλεισμού ουκρανικών σιτηρών”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τζόνσον σε Ζελένσκι: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για τον τερματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες του αποκλεισμού των ουκρανικών σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για τον τερματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες του αποκλεισμού των ουκρανικών σιτηρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αποφασιστική του δράση για την Ουκρανία και ανέφερε ότι ο ουκρανικός λαός είναι ευγνώμων για τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο εκπρόσωπος μετά μια τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

«Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τηλεφωνική επικοινωνία επαινώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι, λέγοντας: “ Είσαι ένας ήρωας, όλοι σε αγαπούν”».

Έγκριση της βοήθειας στην Ουκρανία

Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στην πρώτη δόση αυτής της νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα. Η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, η απόφαση θα πρέπει να επισημοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο πάντα του θεσμικού τριγώνου, που συνδέει άρρηκτα τους τρεις θεμελιώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς: Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το θέμα της διάθεσης αυτών των κονδυλίων στην Ουκρανία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επείγουσα διαδικασία, ώστε η δόση να κατανεμηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως είχε τονίσει νωρίτερα και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπροβόσκις, στο πλαίσιο της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

«Τώρα εργαζόμαστε για την παροχή επιπλέον 9 δισ. ευρώ σε νέα έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια. Το πρώτο μέρος θα έρθει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι 1 δισ. ευρώ. Μετά από έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. european-parliamend

Όπως αναφέρθηκε, την 1η Ιουλίου, η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο πακέτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο μέρος ενός έκτακτου πακέτου μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου 2022 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments