Διεθνή

Χάος στη Σρι Λάνκα: Εισβολή διαδηλωτών στην προεδρική κατοικία – Έκαναν βουτιές στην πισίνα

Χάος στη Σρι Λάνκα: Εισβολή διαδηλωτών στην προεδρική κατοικία – Έκαναν βουτιές στην πισίνα

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πολιόρκησαν την προεδρική κατοικία - Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος - Η χώρα μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της

Σκηνικό χάους επικρατεί στη Σρι Λάνκα, όπου σήμερα Σάββατο, διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του ηγέτη της χώρας, στο Κολόμπο. Οι συγκεντρωμένοι που ξεπερνούσαν- σύμφωνα με την αστυνομία – τις 100.000 συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία, καλώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα να παραιτηθεί λόγω του χειρισμού του στην  οικονομική κρίση της χώρας.

Διαδηλωτές εισέρχονται στην προεδρική κατοικία

Βίντεο που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της Σρι Λάνκα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοουν διαδηλωτές να εισέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο – το γραφείο και την κατοικία του Ρατζαπάκσα στην εμπορική πρωτεύουσα — αφού διέρρηξαν τους κλοιούς ασφαλείας που είχαν τοποθετήσει η αστυνομία.

Ο Ρατζαπάκσα δεν βρίσκεται στο σημείο και έχει μεταφερθεί αλλού, είπαν στο CNN αξιωματούχοι ασφαλείας. Δεν είναι σαφές πόσοι υπάλληλοι ασφαλείας βρίσκονται στην τοποθεσία.

Οι εικόνες από το Κολόμπο απεικονίζουν ένα χαοτικό σκηνικό, καπνούς από δακρυγόνα,  διαδηλωτές να συγκρούονται με πάνοπλους αστυνομικούς, να κρεμούν πανό από το μπαλκόνι της προεδρικής κατοικίας, κι άλλοι να κολυμπούν στην πισίνα.

Τι πυροδότησε τις διαμαρτυρίες

Το έθνος της Νότιας Ασίας υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση στην πρόσφατη ιστορία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, καλώντας τους ηγέτες της χώρας να παραιτηθούν λόγω των κατηγοριών για κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Τα σχολεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και τα καύσιμα έχουν περιοριστεί σε βασικές υπηρεσίες. Οι ασθενείς δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης καυσίμων και οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Η συχνότητα των τρένων έχει μειωθεί, αναγκάζοντας τους ταξιδιώτες να στριμώχνονται στα βαγόνια με κίνδυνο ζωής καθώς μετακινούνται .

Σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κολόμπο, εκατοντάδες αναγκάζονται να κάνουν ουρές για ώρες για να αγοράσουν καύσιμα, μερικές φορές συγκρούονται με την αστυνομία και τον στρατό καθώς περιμένουν.

Πρόθυμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί και να ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση όλων των κομμάτων, ανακοίνωσε το γραφείο του . 

Η δήλωση έρχεται μετά από συνάντηση των ηγετών των κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα, και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό να παραιτηθούν μετά από ένα «συντριπτικό αίτημα», έγραψε το Σάββατο  ο βουλευτής της Σρι Λάνκα Ράουφ Χακίμ .

Η απόφαση έρχεται επίσης καθώς η διανομή καυσίμων πρόκειται να ξαναρχίσει αυτή την εβδομάδα, όταν ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος θα επισκεφθεί επίσης τη χώρα και ενόψει της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments