Άποψη

Κυβέρνηση: Τα μέτωπα που θα κρίνουν το «εκλογικό παιχνίδι»

Κυβέρνηση: Τα μέτωπα που θα κρίνουν το «εκλογικό παιχνίδι»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «το καλοκαίρι της αισιοδοξίας» καθώς στην Κυβέρνηση βλέπουν ευκαιρίες μέσα στην κρίση…

Ενδεχομένως, ούτε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, αν  γινόταν δημοσκόπηση θα έβγαζε κάποιο διαφορετικό «αποτέλεσμα», από αυτά που ήδη ξέρουμε: μεγάλη παράσταση νίκης της ΝΔ, σταθερή και μεγάλη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος, συμπίεση τρίτου κόμματος, άνοδος αρνητικών κρίσεων για όλους τους πολιτικούς κλπ κλπ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε όσους επικαλούνται «κρυφές», ή… «αληθινές» δημοσκοπήσεις  -ή ακόμη χειρότερα, «δημοσκοπήσεις πρεσβειών»!!!!- και να αποδώσουν σ’ αυτές την απόφαση-δήλωση του Πρωθυπουργού «όχι σε πρόωρες».

Η απόλυτη αλήθεια για τη… «νάρκη» που έριξε ο Πρωθυπουργός στα σενάρια για τις πρόωρες κρύβεται τόσο σε υποκειμενικούς (προσωπικούς, στρατηγικούς, συναισθηματικούς, ακόμη και… «κολλήματα»  του Κυριάκου Μητσοτάκη- έτσι όπως τα παρουσίασε εκτενώς χθες το pagenews.gr ), όσο και σε αντικειμενικούς παράγοντες. Αυτούς, τους δεύτερους, θα δούμε σήμερα…

Ξεκάθαρες διατυπώσεις

Μιας και αρκετοί αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τις κατά καιρούς διαψεύσεις του Πρωθυπουργό για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και έμπαιναν στην πολύ δυσκολότερη διαδικασία να «αποκωδικοποιήσουν» κρυφά νοήματα πίσω από αυτά που λέει, χωρίς να αξιολογούν αυτό που ευθαρσώς έλεγε, καλό θα ήταν πλέον να διαβάζουμε με μεγαλύτερη προσοχή όσα λέει. Και τι λέει σήμερα πολύ καθαρά; «Δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο», «Θα κριθώ γι αυτά που θα έχω κάνει», «Συνεχίζουμε το κυβερνητικό έργο με κοινωνικό πρόσημο», «η θεσμικότητα απαιτεί Υπευθυνότητα, η οποία προϋποθέτει αξιοπιστία και σταθερότητα».

Προφανώς, αν θέλει κάποιος να κλείσει τα αυτιά του σ’  αυτές τις απολύτως καθαρές διατυπώσεις και να αναζητήσει την…παγίδα –ή τον εκλογικό αιφνιδιασμό- που κρύβεται στις πρωθυπουργικές δηλώσεις, μπορεί!  Δεν μπορείς να αποτρέψεις κάποιον να ερμηνεύσει τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη «νάρκη της απλής αναλογικής» ως πρόθεση ή επιθυμία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. ΟΜΩΣ! Άλλο η πρόθεση και η πάγια θέση του Κυρ. Μητσοτάκη που είναι πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως διατυπωμένη υπέρ μιας ενισχυμένης αναλογικής, κι άλλο η απόφασή του αν θα εισηγηθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η παγίδα

Κάπως έτσι πολλοί αναλυτές και δημοσιολογούντες έπεσαν στην παγίδα των «κρυφών μηνυμάτων» στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και για τις πρόωρες. Σε μια πολιτική ανάλυση συνυπολογίζονται πάντα όλες οι παράμετροι. Όμως στο τέλος δεν υπερισχύει η επιθυμία –ή ο φόβος, ή η εμμονή- του αναλυτή, αλλά η απόφαση του πολιτικού.

Επί παραδείγματι: πολλοί έπεσαν στην παγίδα της «τοξικότητας», όταν την είπε ο Πρωθυπουργός και τη μετέφρασαν ως «παράθυρο πρόωρων». Κι όμως! Αν ήταν πιο προσεκτικοί θα διαπίστωσαν ότι η «τοξικότητα» θα είναι ένα από τα επιχειρήματα-συνιστώσες  που θα στηρίξουν τη συνισταμένη του κυριάρχου πολιτικού μηνύματος της ΝΔ: Ορθός πολιτικός λόγος και υπευθυνότητα εναντίον Δημαγωγίας (που εμπεριέχει και την τοξικότητα)…

Δύσκολος χειμώνας

Η λογική και η πολιτική τακτική υπαγορεύει πως όταν οι διεθνείς αναλυτές, ακόμη και το ΔΝΤ, προβλέπουν δύσκολο χειμώνα, που τον μεταφράζουν σε αναθεώρηση της προβλεπόμενης ανάπτυξης παγκοσμίως, τότε η προσφυγή στις κάλπες είτε για να αποφύγεις το τσουνάμι, είτε για να το αντιμετωπίσεις με νωπή λαϊκή εντολή, φαντάζει αναμενόμενη απόφαση. Πλην όμως ο Πρωθυπουργός αποκρούει αυτήν την προσέγγιση, κυρίως επικαλούμενος τη θεσμική υποχρέωση και επιχειρηματολογώντας ότι εν μέσω πιθανών κρίσεων δεν θα ήταν Εθνικά σωστό να τις χειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος» είπε ο Πρωθυπουργός. Κι ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος: δηλαδή στη ΝΔ είναι…ιεραπόστολοι;;; Θυσιάζονται για το καλό της Πατρίδας;

Μπορεί κάποιοι φανατικοί να το πουν κι έτσι. Οι ορθολογιστές του Μεγάρου Μαξίμου όμως, που πέρα από τις δημοσκοπήσεις έχουν και όλα τα δεδομένα, τις πιθανότητες –και ΚΥΡΙΩΣ-  τις πληροφορίες  στη διάθεσή τους βλέπουν ότι παρά τις κρίσεις που αναμένονται, υπάρχει και σειρά πολύ μεγάλων ευκαιριών για πολιτική και οικονομική επιτυχία της Κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Η διαχείριση

Ασχέτως του αν η αντιπολίτευση, ή τμήμα της κοινωνίας έχει άλλη άποψη, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι διαχειρίστηκαν με επάρκεια και αποτελεσματικά όλες τις μέχρι τώρα κρίσεις που παρουσιάστηκαν –με εξαίρεση λάθη και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γι αυτό και προωθήθηκαν αλλαγές…

Με δεδομένη αυτήν την πεποίθηση, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αντιστοίχως μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Κρίσιμος παράγοντας στις σκέψεις των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι ακόμη δεν φάνηκε πώς αποδίδουν και τι αποτελέσματα έχουν τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για την ενέργεια. Αν έχουν επιτυχία θα συνεχιστεί η εφαρμογή τους, αν χρειαστεί θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις προκειμένου να φανούν αποτελέσματα στην…τσέπη των Πολιτών.

Αλλά δεν είναι μόνο η αναμονή για την απόδοση των μέτρων, που έχουν να περιμένουν στο Μαξίμου…

Κοινωνική πολιτική

Θέλουν στον κυβερνητικό απολογισμό όταν έρθει η ώρα της κάλπης να προσμετρηθούν και τα αποτελέσματα που θα έχουν από 1/1/2023 το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, η  κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους). Παράλληλα, θέλουν να δουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην κοινωνία οι παρεμβάσεις που θρυλείται ότι θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα αφορούν στα αναδρομικά των συνταξιούχων και την –πιθανή-επανεξέταση του κατώτατου μισθού…

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τότε θα μπορούν στη φαρέτρα των προεκλογικών επιχειρημάτων της Άνοιξης του 2023, να προσθέσουν και την «επιτυχή διαχείριση του χειμώνα 2022-23». Αλλά όπως είδαμε με πολλές προϋποθέσεις, αρκετά ζητούμενα και περισσότερες αβεβαιότητες…

Οι δυνατότητες

Όλα τα πιο πάνω, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στο αφήγημα περί «σωστής οικονομικής διαχείρισης», καθώς διαβλέπουν κι άλλες δυνατότητες στην οικονομία.

Επί παραδείγματι:

  • Ο Τουρισμός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προσθέσει πολλά στα ταμεία και να δημιουργήσει νέους δημοσιονομικούς χώρους προθέτοντας ευελιξία στη μονιμοποίηση ελαφρύνσεων.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση. Αφενός μέχρι την Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2023 θα υπάρχει περισσότερος χώρος και χρόνος για αξιοποίηση του. Από την άλλη, θα είναι και πιο έντονες οι πιέσεις των Ευρωπαίων (πολιτικών ή γραφειοκρατών) που θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιτάχυνση των έργων με την «πίεση» της αναστολής ή καθυστέρησης κάποιων πληρωμών…
  • Η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή λύση στην Ενέργεια. Είναι σαφές ότι στον τομέα της Ενέργειας η ΕΕ φάνηκε «πολύ λίγη» και εξαιρετικά ράθυμη στις αντιδράσεις της, οι οποίες εξαντλήθηκαν σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα κατά της Ρωσίας, αγνοώντας (;), υποβαθμίζοντας (;), υποτιμώντας (;) τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι εξίσου σαφές ότι κοινή ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνοι λόγω διαφορετικών επιχειρηματικό-πολιτικών συμφερόντων, αλλά Και διαφορετικών ενεργειακών δομών κάθε χώρας.

Άρα το μόνο που μένει είναι αυτό που διακηρύσσει εδώ και μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου στήριξης.

Άλλη εικόνα

Εφόσον συμβούν κάποια –πολλώ δε μάλλον, όλα- από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η εικόνα της κοινωνίας την Άνοιξη του 2023 θα είναι διαφορετική. Και κατ’ επέκταση θα έχει κάθε δικαίωμα να μιλήσει γι’ αυτήν ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, σε όλες αυτές τις παραμέτρους αβεβαιότητας, να προσθέσουμε κι άλλον έναν καθοριστικό –στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη- παράγοντα: την επενδυτική βαθμίδα. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως μείζονα στόχο την επίτευξή της εντός του 2023. Οι οικονομολόγοι δεν είναι σίγουροι και διχάζονται αν η επίτευξη της θα προσφέρει πολλά. Όμως συμφωνούν ότι η μη επίτευξη της θα είναι ένα οδυνηρό γεγονός! Και η επενδυτική βαθμίδα, δεν προϋποθέτει μόνο οικονομικά δεδομένα, αλλά και πολιτικά. Όπως σταθερότητα και βεβαιότητα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments