Κόσμος

Εκλογές Ιαπωνία 2022: Νίκη και αύξηση ποσοστών για το κόμμα του δολοφονηθέντος Άμπε

Εκλογές Ιαπωνία 2022: Νίκη και αύξηση ποσοστών για το κόμμα του δολοφονηθέντος Άμπε

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Issei Kato

Οι εκλογές για τη λιγότερο ισχυρή άνω βουλή του κοινοβουλίου αποτελούν συνήθως δημοψήφισμα για την εκάστοτε κυβέρνηση - Η αλλαγή κυβέρνησης δεν ήταν το ζητούμενο, καθώς αυτό καθορίζεται από την κάτω βουλή

Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας προβλέπεται ότι θα αυξήσει την πλειοψηφία της στο στην άνω βουλή του κοινοβουλίου στις εκλογές της Κυριακής, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας, πυροβολήθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη δυτική πόλη Νάρα, σε μια δολοφονία που συγκλόνισε μια χώρα, όπου η πολιτική βία και τα εγκλήματα με όπλα είναι σπάνια.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, του οποίου ο Άμπε παρέμενε νομοθέτης με μεγάλη επιρροή, και ο νεότερος εταίρος του, το Komeito, αναμένεται να κερδίσουν 69 έως 83 από τις 125 έδρες που διεκδικούνταν στη Βουλή, από 69 που ήταν προηγουμένως, σύμφωνα με exit poll του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK.

Οι εκλογές για τη λιγότερο ισχυρή άνω βουλή του κοινοβουλίου αποτελούν συνήθως δημοψήφισμα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Η αλλαγή κυβέρνησης δεν ήταν το ζητούμενο, καθώς αυτό καθορίζεται από την κάτω βουλή.

Αλλά η ισχυρή εμφάνιση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Κισίντα να εδραιώσει την εξουσία του, καθώς προσπαθεί να κατευθύνει την ανάκαμψη της Ιαπωνίας από την πανδημία COVID-19, να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών και να ενισχύσει την άμυνα σε μια περίοδο έντασης με την ισχυρή γειτονική της Κίνα.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments