Διεθνή

ΗΠΑ: “Εκτόξευση” τιμής αν δεν επιβληθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΗΠΑ: “Εκτόξευση” τιμής αν δεν επιβληθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η τιμή θα μπορούσε να εκτιναχθεί ακόμα και στα 140 δολάρια το βαρέλι αν δεν υιοθετηθεί ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 40% σε περίπου 140 δολάρια ανά βαρέλι, εάν δεν υιοθετηθεί ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, μαζί με εξαιρέσεις κυρώσεων που θα επέτρεπαν αποστολές κάτω από αυτήν την τιμή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης ανώτατου ορίου τιμών των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις με τον Ιάπωνα ομόλογό της, κατά τη συνάντησή τους.

Ο στόχος ήταν να τεθεί η τιμή σε ένα επίπεδο που να κάλυπτε το οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, ώστε να δοθεί κίνητρο στη Μόσχα να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος.

Ιάπωνες αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχία για το ανώτατο όριο τιμής που είχε καθοριστεί πολύ χαμηλό, αλλά δεν είχαν απορρίψει μια πιθανή κλίμακα τιμών από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι, είπε ο αξιωματούχος.

Η Γέλεν χρησιμοποιεί το πρώτο της ταξίδι στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού ως υπουργός Οικονομικών για να δημιουργήσει υποστήριξη για το προτεινόμενο πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο και να απαντήσει σε ενοχλητικές ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του εάν η Ινδία, η Κίνα και άλλοι που αγοράζουν τώρα φθηνό ρωσικό πετρέλαιο δεν συμμετέχουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά πλούσιων – Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – συμφώνησαν τον Ιούνιο να διερευνήσουν την επιβολή πλαφόν για τη μείωση των εσόδων της Μόσχας και την εξάντληση του πολεμικού της οπλοστασίου, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσει η Βρετανία, η Γέλεν βλέπει το ανώτατο όριο ως έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και να αποτρέψει περαιτέρω αύξηση τιμής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

Εξαίρεση τιμής

Η Ουάσιγκτον πρότεινε μια «εξαίρεση τιμής» που θα άρει την απαγόρευση της ναυτιλιακής ασφάλισης για παραγγελίες κάτω της συμφωνηθείσας τιμής, προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου λόγω έλλειψης ασφάλισης.

Η μοντελοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι η εφαρμογή των κυρώσεων χωρίς την εξαίρεση της τιμής θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου, δυνητικά να φτάσει στα 140 δολάρια το βαρέλι από περίπου 100 δολάρια το βαρέλι που είναι τώρα, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, υπήρχε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις εκτιμήσεις, ιδιαίτερα γύρω από τις υποθέσεις για την ελαστικότητα της ζήτησης πετρελαίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι εταιρείες της ΕΕ, της Βρετανίας και των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας ασφάλισης και αντασφάλισης ναυτιλίας πετρελαίου, γεγονός που θα δυσκόλευε τη Ρωσία να διατηρήσει τη ροή πετρελαίου μόλις τεθούν σε ισχύ αυτές οι κυρώσεις στα τέλη του τρέχοντος έτους, είπε ο αξιωματούχος.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να παρέμβουν με κρατικές ασφάλειες, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμερίστηκαν αυτήν την άποψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments