Διεθνή

Πρώτη «ήττα» κυβέρνησης Μακρόν: Χέρι – Χέρι Λε Πεν και Μελανσόν

Πρώτη «ήττα» κυβέρνησης Μακρόν: Χέρι – Χέρι Λε Πεν και Μελανσόν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συγκεκριμένα, η πρόταση της κυβέρνησης εστίαζε, ανάμεσα σε άλλα, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα έπρεπε να έχουν και να επιδεικνύουν όσοι ταξιδεύουν στην Γαλλία από χώρα του εξωτερικού.

Δημοσιογράφοι και αναλυτές το υποψιάζονταν και το περίμεναν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά χθες η μακρονική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την Ελίαμπεθ Μπορν, υπέστη την πρώτη κοινοβουλευτική της «ήττα», με αντικείμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων εισέρχονται στην Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της κυβέρνησης εστίαζε, ανάμεσα σε άλλα, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα έπρεπε να έχουν και να επιδεικνύουν όσοι ταξιδεύουν στην Γαλλία από χώρα του εξωτερικού.

Όμως, η κυβερνητική πρόταση απορρίφθηκε από την Μαρίν Λε Πεν και τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν, αφού οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης και των αριστερών ριζοσπαστών των NUPES καταψήφισαν από κοινού την πρόταση, η οποία απορρίφθηκε οριακά με 219 ψήφους κατά έναντι 195 υπέρ.

Εντούτοις, μια συνολικότερη δέσμη μέτρων εναντίον του νέου κύματος τα πανδημικής κρίσης υπερψηφίστηκε, συγκεντρώνοντας 221 ψήφους υπέρ έναντι 187 κατά.

Βέβαια, η πολιτική εντύπωση της άτυπης κοινοβουλευτικής συμπόρευσης έμεινε, αφού το ερώτημα που πλανάται πλέον στην πολτική ατμόσφαιρα της χώρας, είναι το τι είναι αυτό που ενώνει την ακροδεξιάς καταγωγής Λε Πεν και την πολιτισμική δεξιά εκφράζει η Εθνική Συνέλευση με την ριζοσπαστική αριστερά των NUPES υπό την ηγεσία του θαλερού Ζαν – Λυκ Μελανσόν.

Βέβαιον είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους ριζοσπάστες της αριστεράς και της δεξιάς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι δύο ηγέτες δεν κρύφθηκαν πίσω από περίτεχνες ρητορικές διατυπώσεις, αλλά έλαβαν εγκαίρως σαφή θέση κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πρόκειται για το ζητούμενο της πολιτικής σαφήνειας, που οι εν λόγω πολιτικοί αρχηγοί διαθέτουν, τουλάχιστον ως προς το καίριο αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα, ο αριστερός ριζοσπάστης έχει ταχθεί από καιρό υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού και κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κινούμενος στην ίδια γραμμή σκέψης της ακροδεξιών καταβολών Λε Πεν, η οποία έχει επίσης λάβει θέση εναντίον του πιστοποιητικού εμβολιασμού και εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Βέβαιον, όμως, είναι και κάτι άλλο, που είναι, πολιτικά, πιο σημαντικό. Η Λε Πεν, σε αντιδιαστολή προς τους αρκετά υψηλούς τόνους του Μελανσόν, κινήθηκε θεσμικά. Σεβάσθηκε πλήρως τον κανονισμό της Βουλής. Απέφυγε τους ακραίους επιθετικούς χαρακτηρισμούς, που συνήθιζε να χρησιμοποιεί κατά το παρελθόν.

Με άλλες λέξεις, την «πολιτική λάντζα» έχει αναλάβει ο Μελανσόν, ο  οποίος, άθελά του, «ξεπλένει» ακόμη περισσότερο την ακραία Λε Πεν, που απολαμβάνει προς το παρόν την πολιτική αποδαιμονοποίησή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments