Focus

Ο θρυλικός καλλιτέχνης Spider Webb που έφερε το τατουάζ στη ζωή μας

Ο θρυλικός καλλιτέχνης Spider Webb που έφερε το τατουάζ στη ζωή μας

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times

Ο Spider Webb έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών

Ο ιστός της αράχνης, ο οποίος πολέμησε τους νόμους που περιόριζαν την δουλειά του ενώ δημιουργούσε υψηλή τέχνη πέθανε σε ηλικία 78 ετών, αναφέρει ο Neil Genzlinger στους New York Times. Το 1976, ο Spider (όπως ήταν γενικά γνωστός) έκανε ένα τατουάζ μπροστά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και συλληφθηκε. Έχασε τη δικαστική μάχη, αλλά η Νέα Υόρκη ακύρωσε επίσημα την απαγόρευση το 1997. Ο Spider δημιούργησε πολύπλοκα σχέδια, αλλά ξεκίνησε και εννοιολογικά έργα όπως αυτό που περιελάμβανε τατουάζ ενός μικρού X σε 1.000 άτομα και 1.000 X σε ένα άτομο. «Το τατουάζ ήταν μόνο ένα μέρος αυτού που έκανε», είπε στους Times η σεξολόγος και καλλιτέχνης Annie Sprinkle. «Έκανε γλυπτική, ζωγραφική, σχέδιο, περφόρμανς, κόμικς, βίντεο. Η ζωή του ήταν τέχνη».

Κανείς δεν ήταν πιο θρασύς από τον Spider όταν επρόκειτο να προωθήσει το τατουάζ ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.«Το τατουάζ είναι απολύτως ασφαλές», είπε στο United Press International το 1976. «Ο πραγματικός λόγος που έγινε παράνομο ήταν ότι οι άνθρωποι συνδέουν τα τατουάζ με ανεπιθύμητους τύπους. Σκέφτηκαν ότι με το να ξεφορτωθούν τους καλλιτέχνες τατουάζ, θα απαλλάσσονταν από τους ανεπιθύμητους».

Ο Spider έκανε το ίδιο κόλπο το 1981 μπροστά από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, μαζί με την Annie Sprinkle, μια καλλιτέχνιδα και ηθοποιό σε ροζ ταινίες. Αλλά αυτή τη φορά, δεν μπορούσε να συλληφθεί.

Έμαθε τη τέχνη δουλεύοντας σε αίθουσες του Coney Island, αλλά, αφού υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από το 1962 έως το 1966, ενίσχυσε αυτή τη γνώση με μια σοβαρή καλλιτεχνική εκπαίδευση: Κέρδισε πτυχίο από τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης το 1970 και μεταπτυχιακό από το Instituto Allende στο San Miguel de Allende, Μεξικό.

View of tattoo artist Spider Webb at work on a customer’s arm in his studio, Yonkers, New York, July 8, 1974. (Photo by Allan Tannenbaum/Getty Images)

Πήρε το όνομα Spider Webb από έναν χαρακτήρα που του άρεσε σε μια παλιά σειρά ταινιών, “Tim Tyler’s Luck”.

«Ο Τιμ ήταν ο καλός», είπε στην Daily News της Νέας Υόρκης το 1973. «Ο Spider ήταν ο κακός».

«Τα τελευταία έξι χρόνια, το τατουάζ είχε μια αναγέννηση», είπε στους New York Times το 1974. «Είναι μέρος του να κάνεις το δικό σου πράγμα, να ντύνεσαι όπως θέλεις, οι άντρες να φορούν σκουλαρίκια. Ολόκληρο το κομμάτι.» Οι μισοί από τους πελάτες του ήταν γυναίκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments