Διεθνή

Στην Σρι Λάνκα ο Πρόεδρος παραιτείται με email

Στην Σρι Λάνκα ο Πρόεδρος παραιτείται με email

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Παρελθόν αποτελεί για το ύπατο πολιτικό και πολιτειακό αξίωμα της Σρι Λάνκα ο Πρόεδρός της, ο οποίος, μετά από πολυήμερες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές υπέβαλε την παραίτησή του με email

Παρελθόν αποτελεί για το ύπατο πολιτικό και πολιτειακό αξίωμα της Σρι Λάνκα ο Πρόεδρός της, ο οποίος, μετά από πολυήμερες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές υπέβαλε την παραίτησή του με email.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έστειλε με email την παραίτησή του στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου λίγο μετά την προσγείωση στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλευτικού αξιωματούχου, Ιντουνίλ Γιάπα.

Η επιστολή παραίτησης διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας για να εξετάσει τις νομικές πτυχές του πρωτότυπου τρόπου παραίτησης του Προέδρου της χώρας, ο  οποίος βρίσκεται στην Σιγκαπούρη. 

Βέβαια, οι εξελίξεις ήταν πυκνές όλο το τελευταίο διάστημα, οπότε το αντικυβερνητικό αίσθημα σε διάφορες περιοχές της Σρι Λάνκα έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια, προκαλώντας συνεχείς ανατροπές στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Σε αυτή τη νησιωτική χώρα, στα νοτιοανατολικά της Ινδίας, με τους περίπου 23 εκατομμύρια κατοίκους, ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός κράτους της χώρας.  εκλέγεται από το λαό για πενταετή θητεία. Ο πρόεδρος ηγείται του υπουργικού συμβουλίου και διορίζει υπουργούς, αντλώντας την σύνθεση του από τα μέλη του κοινοβουλίου.

Η περίπτωση του παραιτηθέντος Προέδρου είναι, ωστόσο, κάπως περίπλοκη. Ο Πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάξα έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2015,  τερματίζοντας τη δεκαετή προεδρία του. Ωστόσο, ο διάδοχός του ως Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, αποφάσισε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2019. 

Η οικογένεια Ρατζαπάξα ανέκτησε την εξουσία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019, όταν ο μικρότερος αδερφός του Μαχίντα Ρατζαμπάξα και πρώην υπουργός άμυνας εν καιρώ πολέμου Γκοταμπάγια Ρατζαμπάξα κέρδισε τις εκλογές και αργότερα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Σρι Λάνκα. Η σταθερή εξουσία των Ρατζαπάξα στη χώρα εδραιώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου του 2020. Το πολιτικό κόμμα του οποίου ηγείται η οικογένεια, το Λαϊκό Μέτωπο της Σρι Λάνκα, πέτυχε σαρωτική νίκη και σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Πέντε μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα κέρδισαν έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Ο πρώην πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάξα έγινε πρωθυπουργός.

Το 2022, ξέσπασε μια πολιτική κρίση λόγω της μάχης για την εξουσία ανάμεσα στον Γκοταμπάγια Ρατζαμπάξα και το Κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα. Η κρίση τροφοδοτήθηκε από αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, λόγω και της επιδείνωσης της οικονομίας της Σρι Λάνκα μετά την εκλογή του Ρατζαπάξα το 2019. Το αντικυβερνητικό αίσθημα σε διάφορες περιοχές της Σρι Λάνκα έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια, δημιουργώντας αλυσιδωτές ανατροπές στο πολιτικό πεδίο της χώρας.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments