Διεθνή

Ιράν: Κυρώσεις σε 61 Αμερικανούς – Πομπέο, Τζουλιάνι και Μπόλτον ανάμεσά τους

Ιράν: Κυρώσεις σε 61 Αμερικανούς – Πομπέο, Τζουλιάνι και Μπόλτον ανάμεσά τους

Πηγή Φωτογραφίας: europolitika

Οι 61 Αμερικανοί μπήκαν στη μαύρη λίστα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών για την υποστήριξη τους σε εξόριστη ομάδα αντιφρονούντων

Την επιβολή κυρώσεων σε 61 Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για υποστήριξη μιας ιρανικής ομάδας αντιφρονούντων, ανακοίνωσε το Ιράν, καθώς οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Στη μαύρη λίστα από το ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών για την υποστήριξη της εξόριστης ομάδας αντιφρονούντων Mujahideen-e-Khalq (MEK) ήταν επίσης ο δικηγόρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν κατά δεκάδων Αμερικανών στο παρελθόν για διάφορους λόγους, επέτρεψαν στις ιρανικές αρχές να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στο Ιράν, αλλά η προφανής απουσία τέτοιων περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι τα βήματα είναι πιθανότατα συμβολικά.

Ο Τζουλιάνι, ο Πομπέο και ο Μπόλτον έχουν αναφερθεί ευρέως ότι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις της ΜΕΚ και εξέφρασαν υποστήριξη στην ομάδα.

Τον Ιανουάριο το Ιράν επέβαλε κυρώσεις σε 51 Αμερικανούς και έβαλε 24 ακόμη Αμερικανούς στη μαύρη λίστα τον Απρίλιο στις τελευταίες κινήσεις κυρώσεων.

Οι έμμεσες συνομιλίες του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015 ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στη Βιέννη και συνεχίστηκαν στο Κατάρ τον Ιούνιο. Όμως οι διαπραγματεύσεις αντιμετώπισαν ένα πολύμηνο αδιέξοδο.

Το 2018, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την πολύ ήπια για το Ιράν και επέβαλε εκ νέου σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments