Ελλάδα

Τουρισμός: Ένα βήμα πριν το από απόλυτο ρεκόρ – Πόσο έχουν ανέβει οι δημοφιλείς προορισμοί

Τουρισμός: Ένα βήμα πριν το από απόλυτο ρεκόρ – Πόσο έχουν ανέβει οι δημοφιλείς προορισμοί

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρισμός: Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε...  Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, μιας και αναμένεται να υπάρχει σημαντική άνοδος στα τουριστικά έσοδα

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε…  Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, μιας και αναμένεται να υπάρχει σημαντική άνοδος στα τουριστικά έσοδα, μιας και και αυτό βλέπουν τόσο οι πράκτορες, αλλά και οι παράγοντες του κλάδου.

Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα και τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη να έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και 10% σε σχέση με το 2019 (18,2 δισ. ευρώ).

Οι πλέον αισιόδοξοι του κλάδου μιλούν για ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2022, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισ. ευρώ

Ήδη, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά (World Travel Market), η Μύκονος και η Ρόδος καταγράφουν αύξηση 29% σε σχέση με το 2019, τα Χανιά 26%, το Ηράκλειο 23%, η Σαντορίνη 20% και η Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική 19%, ενώ πολύ ψηλά είναι και η Αθήνα στον αστικό τουρισμό (3η θέση).

Οπως επιβεβαιώνουν παράγοντες του τουρισμού, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο εισφέρουν κάθε χρόνο το 60% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται ο τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιείται το 25% του ετήσιου τζίρου, στο τρίτο τρίμηνο το 60% και στο τέταρτο τρίμηνο το 10%.

Τα 5άστερα ξενοδοχεία

Κύριο «όχημα» για την ενίσχυση των φετινών τουριστικών εισπράξεων αναμένεται να αποτελέσουν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς, τα οποία είναι τα πρώτα που καταγράφουν νέα υψηλά ποσοστά αύξησης εσόδων. Ηδη, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021, ενώ ειδικά στις μονάδες των 5 αστέρων κινούνται στο +10% – +15% και είναι οι υψηλότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πάντως, μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών και καταλύματα σε όχι ιδιαίτερα γνωστούς θερινούς και χειμερινούς προορισμούς, αναμένεται να ανακάμψουν με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η φετινή άνοδος των εισπράξεων, οφείλεται και στην έκρηξη της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, που παρατηρείται από κατοίκους των αραβικών χωρών. Ωστόσο, βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Για 1,5 δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο απαιτούνται 5 εργαζόμενοι

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην ικανοποίηση του επισκέπτη είναι και οι απαιτήσεις στο προσωπικό που χρειάζονται για να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή εμπειρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΞΕΕ, για 1,5 δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο απαιτούνται 5 εργαζόμενοι όταν στο τριάστερο για 3,1 δωμάτια απαιτούνται 3 εργαζόμενοι. Στα ενός αστεριού ξενοδοχεία για κάθε 4 ,3 δωμάτια απαιτείται μόλις 1 εργαζόμενος.

Ο χάρτης των πεντάστερων μονάδων ανά περιφέρεια στην Ελλάδα σε πρόσφατη έρευνα του Insete

  • Νότιο Αιγαίο 175 πεντάστερες μονάδες, 23.502 δωμάτια 50.092 κλίνες
  • Κρήτη 107 πεντάστερες μονάδες, 18.685 δωμάτια πεντάστερα και 40.033 κλίνες πεντάστερες
  • Ιόνια νησιά: 31 πεντάστερες μονάδες, 18,685 δωμάτια και 40,003 κλίνες
  • Κεντρική Μακεδονία: 49 πεντάστερες μονάδες, 8,385 δωμάτια και 18,222 κλίνες
  • Αττική: 34 πεντάστερα. 6,415 δωμάτια και 12,191 κλίνες
  • Πελοπόνησος 22 πεντάστερες μονάδες, 2,919 δωμάτια, 6,388 κλίνες
  • Θεσαλία 27 πεντάστερες μονάδες, 1200 δωμάτια 2587 κλίνες
  • Στερεά Ελλάδα 12 πεντάστερες μονάδες, 766 δωμάτια και 1752 κλίνες
  • Αν. Μακεδονία & Θράκη 12 πεντάστερες μονάδες, 1049 δωμάτια και 2134 κλίνες
  • Βόρειο Αιγαίο, 6 παντάστερες μονάδες, 782 δωμάτια και 1655 κλίνες
  • Δυτική Ελλάδα 5 πεντάστερες μονάδες, 2070 δωμάτια 4606 κλίνες
  • Ηπειρος 13 πεντάστερες μονάδες, 1042 δωμάτια και 2191 κλίνες
  • Δυτική Μακεδονία 3 πεντάστερες μονάδες, 61 δωμάτια και 137 κλίνες

Ξενοδοχεία:

Η παγίδα των τιμών

Τα άμεσα έσοδα του τουρισμού, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναμένεται να αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι αυξήσεις θα πάνε στα αυξημένα τιμολόγια των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στη διαμονή, στην εστίαση κ.λπ., που ήδη κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, τα ταξιδιωτικά πακέτα που είχαν κλειστεί κατά το προηγούμενο έτος παγίδευσαν σημαντική μερίδα ξενοδόχων, που αναγκάστηκαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ενώ έχουν δώσει υψηλότερες τιμές μόνο στα ελεύθερα δωμάτιά τους. Κοινός τόπος είναι ότι η εκτίναξη των τιμών και οι υψηλές πληρότητες, δεν αφορούν όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού και πλέον κάποιοι κάνουν λόγο για τουρισμό πολλών ταχυτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments