Οικονομία

Τουρισμός: Πόλος έλξης η Ελλάδα για επισκέπτες υψηλής οικονομικής στάθμης

Τουρισμός: Πόλος έλξης η Ελλάδα για επισκέπτες υψηλής οικονομικής στάθμης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τουρισμός: Σε πόλο έλξης επισκεπτών υψηλής οικονομικής στάθμης καθιερώνεται η Ελλάδα, όπως αυτό φανερώνουν τα στοιχεία για την πληρότητα των πεντάστερων μονάδων τη φετινή τουριστική περίοδο

Σε πόλο έλξης επισκεπτών υψηλής οικονομικής στάθμης καθιερώνεται η Ελλάδα, όπως αυτό φανερώνουν τα στοιχεία για την πληρότητα των πεντάστερων μονάδων τη φετινή τουριστική περίοδο. Μάλιστα εκφράζεται η βεβαιότητα πως φέτος ο τζίρος των εν λόγω “επιχειρήσεων”, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2.818 δισ. ευρώ έσοδα του 2021 [στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το 2021].

“Όπως και το 2021 άλλωστε, αλλά και φέτος τα πεντάστερα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα “τρέχουν” με υψηλές πληρότητες, σημειώνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. Αν και είναι η μειοψηφία στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο, καθώς το 60% των 10.000 ξενοδοχείων είναι μικρά ξενοδοχεία και κάτω των 3 αστέρων, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, εν τούτοις τα ξενοδοχεία των 5 αστέρων πρωταγωνιστούν και σε πληρότητες και τιμολογιακά το 2022″.

Για 1,5 δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο απαιτούνται 5 εργαζόμενοι

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην ικανοποίηση του επισκέπτη είναι και οι απαιτήσεις στο προσωπικό που χρειάζονται για να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή εμπειρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΞΕΕ, για 1,5 δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο απαιτούνται 5 εργαζόμενοι όταν στο τριάστερο για 3,1 δωμάτια απαιτούνται 3 εργαζόμενοι. Στα ενός αστεριού ξενοδοχεία για κάθε 4 ,3 δωμάτια απαιτείται μόλις 1 εργαζόμενος.

Στο σημείο αυτό ο Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εστιάζει στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχειακών μονάδων, πάντα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Μάλιστα αναφέρει ότι οι επισκέπτες στα ξενοδοχεία του ομίλου, όταν επιστρέφουν σε αυτά γνωρίζουν με τα μικρά τους ονόματα τους εργαζόμενους, ενδεικτικό της σχέσης που έχουν αναπτύξει και φυσικά αναγνωρίζουν την εξυπηρέτηση που έχουν λάβει από αυτούς.

Ξενοδοχεία:

Ο χάρτης των πεντάστερων μονάδων ανά περιφέρεια στην Ελλάδα σε πρόσφατη έρευνα του Insete

 • Νότιο Αιγαίο 175 πεντάστερες μονάδες, 23.502 δωμάτια 50.092 κλίνες
 • Κρήτη 107 πεντάστερες μονάδες, 18.685 δωμάτια πεντάστερα και 40.033 κλίνες πεντάστερες
 • Ιόνια νησιά: 31 πεντάστερες μονάδες, 18,685 δωμάτια και 40,003 κλίνες
 • Κεντρική Μακεδονία: 49 πεντάστερες μονάδες, 8,385 δωμάτια και 18,222 κλίνες
 • Αττική: 34 πεντάστερα. 6,415 δωμάτια και 12,191 κλίνες
 • Πελοπόνησος 22 πεντάστερες μονάδες, 2,919 δωμάτια, 6,388 κλίνες
 • Θεσαλία 27 πεντάστερες μονάδες, 1200 δωμάτια 2587 κλίνες
 • Στερεά Ελλάδα 12 πεντάστερες μονάδες, 766 δωμάτια και 1752 κλίνες
 • Αν. Μακεδονία & Θράκη 12 πεντάστερες μονάδες, 1049 δωμάτια και 2134 κλίνες
 • Βόρειο Αιγαίο, 6 παντάστερες μονάδες, 782 δωμάτια και 1655 κλίνες
 • Δυτική Ελλάδα 5 πεντάστερες μονάδες, 2070 δωμάτια 4606 κλίνες
 • Ηπειρος 13 πεντάστερες μονάδες, 1042 δωμάτια και 2191 κλίνες
 • Δυτική Μακεδονία 3 πεντάστερες μονάδες, 61 δωμάτια και 137 κλίνες

Σε ό,τι αφορά τους δυο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για διακοπές πολυτελείας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, η μεν Μύκονος διαθέτει 64 πεντάστερες μονάδες, που σημαίνει 6.857 κλίνες πολυτελείας, η δε Σαντορίνη διαθέτει 129 πεντάστερες μονάδες, κάτι που συνεπάγεται σε 12.672 κλίνες πολυτελείας.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι οι παραδοσιακοί ξενώνες στην Σαντορίνη (όλη η Οια δηλαδή) λογίζονται ως ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Γιατί η Μύκονος δεν είναι απλώς μία μόδα αλλά ένα τοπόσημο στο διεθνές τουριστικό στερέωμα.

Ολοταχώς για μια χρονιά ρεκόρ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός

Ολοταχώς για μια χρονιά με μεγάλο ρεκόρ, που θα ξεπεράσει αυτή του 2019 βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή σεζόν, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ”αν λάβει κανείς υπόψη των εικόνα σε στους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί. Βέβαια, πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τον Αύγουστο για να δούμε την εξέλιξη του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου”, συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. ksenodoxeio-xalkidiki_1

Με δυο ταχύτητες η κούρσα στην πληρότητα σε δημοφιλείς και χερσαίους προορισμούς

Αναφορικά με την πληρότητα στα ξενοδοχεία, ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα υπάρχει μια καλή πληρότητα που αγγίζει κατά μέσο όρο το 80% και μέχρι το Σεπτέμβριο. Φυσικά υπάρχουν και μονάδες που η πληρότητα είναι και στο 100%, όπως τονίζεται. Στον αντίποδα οι χερσαίοι προορισμοί της χώρας δεν έχουν καλή πληρότητα και περιμένουν και την εσωτερική αγορά να κινηθεί. Πελοπόννησος, Μαγνησία, Δελφοί και άλλοι προορισμοί δεν “τρέχουν” με την ίδια ταχύτητα στην κούρσα των αφίξεων και προσδοκάνε την αύξηση της τουριστικής κίνησης, μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού κλπ, συμπληρώνει ο κ. Τάσιος. ksenodoxeio-3

Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει το ταμείο σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHatta

Πάντα σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την εφετινή χρονιά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών γραφείων FedHatta, Λύσσανδρος Τσιλίδης αναφέρει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα πράγματι έχει μεγάλη κινητικότητα το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, όπως έχουν και οι ανταγωνίστριες παραθεριστικές χώρες. Ωστόσο, στο τέλος της χρονιάς θα γίνει το ταμείο υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης και υπενθυμίζει ότι η πλήρης ταξιδιωτική κινητικότητα θα επανέλθει όταν βγούμε εντελώς από την Covid εποχή. Παράλληλα είμαστε εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, ενεργειακής, πανδημίας, γεγονός που έχει κι αυτό τη σημασία στις τουριστικές ροές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments