Άποψη

Όταν σβήνουν οι φλόγες

Όταν σβήνουν οι φλόγες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τα τρία κρίσιμα σημεία που δίνει έμφαση η Κυβέρνηση την επομένη των πυρκαγιών στην Αττική, αλλά και σε όλη την αντιπυρική περίοδο.

Δεν ήταν οι πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού, αυτές στην Πεντέλη (Τρίτη-Τετάρτη) και στα Μέγαρα (Τετάρτη). Προηγήθηκαν άλλες (πχ στην Κρήτη, στη Σάμο). Πλην όμως η δύναμη της εικόνας, αλλά και των αντιδράσεων που [προκαλεί μια φωτιά στην περιφέρεια με το μισό πληθυσμό της χώρας…προφανώς και δίνει άλλη διάσταση στα γεγονότα: υπερτονίζει τα αρνητικά και υποβαθμίσει τα -όποια- θετικά.

Σε κάθε περίπτωση -και ανεξαρτήτως των λόγων και αιτιών- η πυρκαγιά στην Πεντέλη ανοίγει τη φετινή συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών. Ήδη έχουν τεθεί -για μια ακόμη περίοδο- τα γνωστά άλυτα θέματα: δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, μοντέλο πυρόσβεσης, πρόληψη, κατάσβεση, εθελοντές, Σύνδεσμοι Προστασίας, εναέρια μέσα, χερσαίες δυνάμεις κλπ. κλπ. Αλλά περισσότερο απ’  όλα τα παραπάνω, η πυρκαγιά την Πεντέλη διαμορφώνει τη θερινή πολιτική ατζέντα.

Διαχείριση

Όσοι στην Κυβέρνηση ήταν υπέρμαχοι της επιλογής του Πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας ήδη νιώθουν δικαιωμένοι. Λένε -και ενδεχομένως να μην έχουν πολύ λάθος- ότι μετά την/τις πυρκαγιές, «αν πηγαίναμε σε πρόωρες το Σεπτέμβριο θα ήταν αφενός σαν να συρόμαστε πίσω από τις φωτιές και τα αποτελέσματά τους, αφετέρου σαν να πηγαίναμε ως απολογούμενοι, ή χωρίς επιχειρήματα και με θολό πολιτικό μήνυμα».

Η αλήθεια είναι ότι η κατηγορηματική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού περί του χρόνου των εκλογών παρέχει..αν μη τι άλλο… «περιθώριο χρόνου». Γιατί; Για να εξεταστούν με άνεση και ψυχραιμία-χωρίς ασφυκτική πίεση- τα εναλλακτικά σενάρια και οι εναλλακτικές απαντήσεις/τοποθετήσεις σε ζητήματα που έτσι κι αλλιώς ήταν στους αναμενόμενους παράγοντες που θα διαμόρφωναν τις πολιτικές ισορροπίες. Κι αρκετές φορές το pagenews.gr έχει σημειώσει ότι ένας από τους παράγοντες που θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές ισορροπίες θα ήταν η αντιπυρική περίοδος και η διαχείριση της.

Πρώτο σημείο: συντονισμός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος σ αυτό: «ο συντονισμός είναι πολύ καλύτερος από το παρελθόν» είπε χωρίς περιστροφές καθώς πιστεύει ότι όπως και εκ τους αποτελέσματος προκύπτει : «οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν.  Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής».

Στην  ερώτηση που τίθεται στα κυβερνητικά στελέχη: «δηλαδή είστε ικανοποιημένοι απ’ όσα έγιναν;» η απάντηση δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ «Ναι:». Όχι μόνο διότι θα φάνταζε προκλητική, αλλά διότι θεωρείται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς -καλώς ή κακώς- το μέτρο σύγκρουσης είναι με το τι έγινε σε κάθε προηγούμενο συμβάν. Έτσι κι αλλιώς, ο μαγικός τρόπος να σταματήσουν οι πυρκαγιές δεν υπάρχει. Ούτε, από την άλλη, υπάρχει ο μαγικός τρόπος να ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις και σε συνεργασία με τους αρμόδιους να καταλήξουν σε ένα γενναίο και μακράς πνοής επανασχεδιασμό του μοντέλου δασοπυρόσβεσης προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα κλιματικής κρίσης, αλλά και αστικής δόμησης.

Το πρώτο σημείο που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα πράγματα πήγαν -μέχρι τώρα- καλύτερα είναι ο συντονισμός. Αλλά δεν είναι το μόνο.

Δεύτερο σημείο: εκκενώσεις-112

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που απέδωσε είναι οι «εκκενώσεις» και η λειτουργία του 112. Κι αν κάποιος σπεύσει να απαξιώσει την τακτική των εκκενώσεων, δεν θα τον παραπέμψουμε στην αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά στο αυτονόητο δόγμα: «έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Από την Κυβέρνηση  σημειώνουν ότι «πρώτη προτεραιότητα υπήρξε και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και της  περιουσίας των πολιτών». Όπως εξηγούν στελέχη της Κυβέρνησης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο. Αναπτύχθηκαν για το σκοπό δύσκολες, αλλά καλά οργανωμένες επιχειρήσεις καθώς αφενός απαιτείται διασφάλιση ασφαλών οδών διαφυγής, σε σωστές κατευθύνσεις, ώστε να αποφευχθούν μοιραία λάθη του παρελθόντος και αφετέρου διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει απροθυμία απομάκρυνσης των κατοίκων.

Στην προσπάθεια αυτή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η λειτουργία του «112» μέσω του οποίου οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών ενημερώνονταν τόσο για την ανάγκη απομάκρυνσης, όσο και για την περιοχή προς την οποία έπρεπε να κινηθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Πεντέλης πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους. Μείζονος σημασίας στην προσπάθεια αυτή υπήρξε η συμβολή της Αστυνομίας που μετείχε τόσο στην ενημέρωση και την υπόδειξη της ανάγκης για απομάκρυνση, όσο και στην καθοδήγηση και τη διευκόλυνση της μετακίνησης.

Με δεδομένο ότι οι εκκενώσεις ως τακτική, αλλά -πρωτίστως- η συγκρότηση και λειτουργία του 112  ήταν μία από τις προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε πραγματικότητα, αναμένεται να αποτελέσει μεγάλη εστία έντασης ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην αντιπαράθεση και τη σύγκριση του χθες με το σήμερα.

Τρίτο σημείο: Αποτίμηση-αποζημιώσεις

Τρίτο κομβικής σημασίας σημείο που θέλουν να προσέξουν στην κυβέρνηση είναι η ταχύτατη αποτίμηση καταστροφών και η άμεση ανακοίνωση μέτρων στήριξης των πληγέντων. Γι’ αυτό και πριν καν σβήσουν οι εστίες, ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα η καταγραφή, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ωρών η ανακοίνωση του πακέτου ενίσχυσης των πληγέντων καθώς και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.

Οι πυρκαγιές στην Πεντέλη και τον ευρύτερο ιστό της Αττικής επανατοποθετούν σε νέες βάσεις το δημόσιο πολιτικό διάλογο για άλλη μια φορά: οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού επανατοποθέτησαν το διάλογο ως προς το «χρόνο», τώρα θα συμβεί επί του «περιεχόμενου». Και εννοείται θα προσδιορίσει την ένταση. Διότι είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ -ή περιφερειακά αυτού με διαμορφωτές κοινής γνώμης και τρόλς- που πάντα ζουν στη σκιά της τραγωδίας στο Μάτι, τη στιγμή που θέτουν σε κυκλοφορία επιχειρήματα που στερούνται λογικής αλληλουχίας και συνάφειας, όπως πχ της σύγκρισης ανάμεσα στην αγορά Ραφάλ και πυροσβεστικών αεροπλάνων. Άλλωστε, τα αποκαΐδια και η καταστροφή πάντα ήταν ένα προσφιλές πεδίο άσκησης δημαγωγικής ή αποπροσανατολιστικής πολιτικής…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments