Διεθνή

Ιταλία: Πως η Δεξιά έδιωξε τον Ντράγκι – Ποιος ο ρόλος του Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Πως η Δεξιά έδιωξε τον Ντράγκι – Ποιος ο ρόλος του Μπερλουσκόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ιταλία: Μερικοί από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στη σκιά μιας πολυτελούς βίλας με οικοδεσπότη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σχεδίασαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι

Μερικοί από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στη σκιά μιας πολυτελούς βίλας σε μια από τις πιο καλά φυλασσόμενες γειτονιές της Ρώμης, κάθισαν για ένα γεύμα με ξιφία και σαλάτα και σχεδίασαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.

Οικοδεσπότης στη Villa Grande την Τρίτη 19 Ιουλίου ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia. Δίπλα του ήταν ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, με εκπροσώπους άλλων ομάδων, και οι βοηθοί τους.

Η Giorgia Meloni, η ηγέτης της αντιπολίτευσης που είναι τώρα σε θέση pole position να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας σε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο, παρότρυνε τους συνωμότες τηλεφωνικά καθώς οι συνομιλίες εκτείνονται την επόμενη μέρα.

Μέσα σε 24 ώρες, η μοίρα του Ντράγκι σφραγίστηκε. Οι συνωμότες είχαν αποσύρει την υποστήριξή τους στον μεγάλο συνασπισμό του και ο πρωθυπουργός δεν είχε πουθενά να πάει παρά στο προεδρικό μέγαρο, όπου το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τώρα μήνες αναταραχής, όπως αναφέρει το polico. Πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου για να μπορέσει να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός.

Η πολιτική κρίση της Ιταλίας αποτελεί πρόβλημα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποτρέψει μια διαφαινόμενη ύφεση, ενώ παράλληλα εξισορροπεί την ανάγκη χαλάρωσης του πληθωρισμού με τους κινδύνους της έκρηξης μιας νέας κρίσης χρέους.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και τα ενεργειακά αποθέματα μειώνονται, ορισμένοι στην ιταλική πολιτική ρωτούν τώρα εάν οι δεξιοί γνωρίζουν πραγματικά τι έχουν κάνει.

Για τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, τα κόμματα του συνασπισμού «έπαιζαν παιχνίδια με το μέλλον του ιταλικού λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της τραγικής επιλογής θα μείνουν στην ιστορία μας», είπε.

Η κρίση για τον Ντράγκι ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα. Μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης εντός του συνασπισμού, το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων αρνήθηκε να τον υποστηρίξει σε μια βασική ψήφο εμπιστοσύνης για ένα πακέτο βοήθειας 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μειώσει το κόστος ζωής.

Ο Ντράγκι απάντησε προτείνοντας να παραιτηθεί, αλλά ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα του ζήτησε να προσπαθήσει να κερδίσει τους επικριτές του. Συμφώνησε και όρισε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για τις 20 Ιουλίου.

Οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι επέστρεψαν στη Villa Grande μετά την ομιλία του Ντράγκι. Η Μελόνι, Η 45χροΗ ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος “Αδελφοί της Ιταλίας, καλούσε επανειλημμένα για συνομιλίες με τον Σαλβίνι. Πίεζε τους συναδέλφους της ηγέτες να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό του Ντράγκι και να προκαλέσουν εκλογές.

Το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε τελικά η ψηφοφορία. Ο Ντράγκι κέρδισε αλλά είχε χάσει την υποστήριξη της δεξιάς και των 5 Αστέρων. Στη συνέχεια, ο Σαλβίνι επέστρεψε στη βίλα του Μπερλουσκόνι για ένα ξεκάθαρα εορταστικό δείπνο.

Ωστόσο, παρά τη νίκη τους, η δεξιά ανησυχεί τώρα ότι θα πάρει επίσης την ευθύνη για την πτώση του Ντράγκι προκειμένου να προκαλέσει μια ψήφο που οι δημοσκοπήσεις πρότειναν ότι θα κερδίσουν. Ο Ντράγκι ήταν ένας δημοφιλής πρωθυπουργός που είχε παροτρυνθεί από παγκόσμιους ηγέτες καθώς και από χιλιάδες απλούς Ιταλούς να μείνει.

Εκπρόσωποι τόσο της Forza Italia όσο και της Λέγκας αρνήθηκαν ότι είχαν σχεδιάσει να απομακρύνουν τον Ντράγκι, επιμένοντας ότι ήθελαν μόνο να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments