Ελλάδα

Φωτιά στη Λέσβο: Περισσότερα από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά

Φωτιά στη Λέσβο: Περισσότερα από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ

Φωτιά στη Λέσβο: Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του  Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Θα ακολουθήσουν ακριβέστερες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2), χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Σήμερα, εξάλλου, θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.

Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕπαΔαπ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χαρτογραφικά δεδομένα των πυρκαγιών αναρτώνται στον σύνδεσμο http://fmrsvm.for.auth.gr/

Περιορίστηκε στην περιοχή Ρογκάδα η πυρκαγιά

Ελέγχθηκε η δασική πυρκαγιά στη νότια Λέσβο, στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής.

Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου και όπου επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments