Ελλάδα

Φωτιές: Βελτιωμένη η εικόνα σε Δαδιά και Λέσβο – Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Ηλεία

Φωτιές: Βελτιωμένη η εικόνα σε Δαδιά και Λέσβο – Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Ηλεία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και τεράστια οικολογική καταστροφή αφήνουν οι φωτιές που κατέκαψαν τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, τη Λέσβο και την Ηλεία.

Στη Δαδιά του Έβρου, η φωτιά συνεχίζει για 6η συνεχόμενη ημέρα με την προσοχή εστιάζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα, προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, αλλά και η μοναδική αποικία, του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν  320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα “Δευκαλίωνα” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Την ίδια ώρα, βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λέσβο, καθώς όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη δύο είναι τα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρύσα και στη Ρογκαδά, απ’ όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν τη φωτιά στις δύο αυτές περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 17.000 στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών καλλιεργειών. Σήμερα στη Λέσβο αναμένεται να μεταβεί ο υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος και πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στη Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της  είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά στα Κρέστενα της Ηλείας και σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν καεί περίπου 7.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελαιοκαλλιεργειών, ενώ έχουν καεί πολλά ζώα στα ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στην περιοχή.

Για σχέδιο εμπρηστών έκανε λόγο από την Ηλεία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εμπρησμό με κατοίκους να λένε ότι πριν ξεκινήσει η φωτιά το καταστροφικό της έργο, ακούστηκαν εκρήξεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments