Διεθνή

Μπέρμποκ: Μήνυμα σε Πούτιν: Η ΕΕ δεν θα διχαστεί από τις περικοπές φυσικού αερίου

Μπέρμποκ: Μήνυμα σε Πούτιν: Η ΕΕ δεν θα διχαστεί από τις περικοπές φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαιρέτισε τις προσπάθειες συντονισμού των μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έστειλε μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τις προσπάθειες συντονισμού των μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη, τονίζοντας ότι το μπλοκ θα παραμείνει ενωμένο, καθώς η Ρωσία περιορίζει περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

«Δεν θα χωριστούμε επειδή το φυσικό αέριο είναι σπάνιο, αντίθετα είμαστε ενωμένοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η Μπάερμποκ στην Πράγα μετά τις συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό της.

Η συμφωνία των 27 της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία  για την οικειοθελή μείωση οικειοθελή κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου για την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Χθες Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως από αύριο, 27 Ιουλίου, οι ροές του Nord Stream στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα μειωθούν από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του αγωγού καθώς διακόπτει τη λειτουργία μιας ακόμη τουρμπίνας «για λόγους συντήρησης».

Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη-μέλη (Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Βέλγιο) εξέφρασαν μείζονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει σθεναρά το σχέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments