Οικονομία Άποψη

ΔΝΤ: Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή και για την ανάπτυξη το 2023, από 3,6% τον Απρίλιο σε 2,9%

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαμήλωσε εκ νέου τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνουν τον κίνδυνο να βρεθεί στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Όπως μετέδωσε το Reuters, η παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 θα επιβραδυνθεί στο 3,2%, έναντι πρόβλεψης 3,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το παγκόσμιο ΑΕΠ πράγματι συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο λόγω της επιβράδυνσης σε Κίνα και Ρωσία.

Το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή και για την ανάπτυξη το 2023, από 3,6% τον Απρίλιο σε 2,9% σήμερα, επικαλούμενο τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Η παγκόσμια ανάπτυξη είχε ανακάμψει στο 6,1% το 2021, αφού η πανδημία είχε συρρικνώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 3,1% το 2020.

«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει κατά πολύ από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρεθεί στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόνο δύο χρόνια μετά την τελευταία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments