Διεθνή

Μπάιντεν: Την Πέμπτη οι συνομιλίες με τον Σι εν μέσω εντάσεων – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Μπάιντεν: Την Πέμπτη οι συνομιλίες με τον Σι εν μέσω εντάσεων – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχειο reuters

Θα είναι η πέμπτη συνομιλία μεταξύ των ηγετών και έρχεται καθώς η Κίνα έχει προειδοποιήσει έντονα την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται ως έδαφός της

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, εν μέσω νέων αυξανόμενων εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών, σχετικά με την Ταϊβάν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η διαχείριση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών θα είναι επίσης το επίκεντρο της κλήσης.

Θα είναι η πέμπτη συνομιλία μεταξύ των ηγετών και έρχεται καθώς η Κίνα έχει προειδοποιήσει έντονα την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται ως έδαφός της.

«Τα πάντα από τις εντάσεις για την Ταϊβάν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και το πώς διαχειριζόμαστε καλύτερα τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο εθνών μας, σίγουρα στον οικονομικό τομέα», είπε ο Κίρμπι για τα θέματα που θα συζητηθούν.

«Αυτή είναι μια κλήση που έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και υπάρχει ήδη μια αρκετά ισχυρή ατζέντα πραγμάτων για να μιλήσουν αυτοί οι δύο ηγέτες», είπε.

Σύμφωνα με την πολιτική τους για μια Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από το αμερικανικό δίκαιο να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επαναλάβει ότι η στάση δεν έχει αλλάξει παρά τις εικασίες για ένα πιθανό ταξίδι της Πελόζι.

Ο Κίρμπι είπε ότι η Πελόζι βρίσκεται στη γραμμή διαδοχής της προεδρίας και ως εκ τούτου, το ταξίδι της στο εξωτερικό ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Αλλά μόνο εκείνη μπορούσε να πάρει αποφάσεις για το ταξίδι της.

Η “πολεμικότητα” στη ρητορική από το Πεκίνο σχετικά με το πιθανό ταξίδι κλιμακώνει μόνο τις εντάσεις, είπε.

«Θεωρούμε ότι αυτό δεν βοηθά και σίγουρα δεν είναι καθόλου απαραίτητο δεδομένης της κατάστασης», είπε.

Η κυβέρνηση έχει συζητήσει εάν θα άρει ορισμένους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ως τρόπο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά ο Κίρμπι είπε ότι δεν αναμένεται απόφαση πριν από την κλήση.

Η κλήση έρχεται καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ θεωρεί ότι η νομοθεσία γνωστή ως η πράξη των CHIPs παρέχει περίπου 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για τη βιομηχανία ημιαγωγών των ΗΠΑ, καθώς και πίστωση φόρου επενδύσεων για εργοστάσια τσιπ που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια, την οποία ο Μπάιντεν προέτρεψε ως ζωτικής σημασίας. για τον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει για την τελική ψήφιση τις επόμενες ημέρες και η Βουλή των ΗΠΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά της εντός της εβδομάδας.

Οι προκλήσεις

Η προοπτική του ταξιδιού της Πελόζι είναι μόνο μία σε μια μακρά λίστα διαφωνιών που μαστίζουν τις φθαρμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα την Τρίτη, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Κίνα για αυξημένες «προκλήσεις» εναντίον ανταγωνιστών εδαφικών διεκδικητών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και είπαν ότι «επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά» από κινεζικά πλοία και αεροσκάφη σήμαινε ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα μεγάλο περιστατικό ή ατύχημα.

Ένα ταξίδι της Πελόζι θα ήταν το πρώτο από τον πρόεδρο της Βουλής από το 1997 και η Κίνα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να λάβει ισχυρά μέτρα ως απάντηση.

Ο Ντάνιελ Ράσελ, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ασία υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είχε τα φόντα μιας πραγματικής κρίσης, χωρίς κανένα μηχανισμό ΗΠΑ-Κίνας για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόση πίεση ασκεί η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Πελόζι, αλλά ο Σι είναι πιθανό να πιέσει σκληρά για το θέμα στη συνομιλία και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή υψηλού κινδύνου και αρμόζει στους ηγέτες και στις δύο χώρες, να πατάς προσεκτικά».

Ωστόσο, ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης της Κίνας στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ο Σι πιθανότατα θα επιδιώξει να επιδείξει ηρεμία, καθώς αντιμετωπίζει επιβράδυνση της οικονομίας υπό την πίεση των αυστηρών εγχώριων μέτρων για τον COVID-19 ενόψει ενός σημαντικού Κογκρέσου του Κομμουνιστικού Κόμματος μες στο φθινόπωρο.

«Ενώ ο Σι θα είναι ξεκάθαρος και άμεσος όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Κίνας σχετικά με το ταξίδι της Προέδρου Πελόζι, πιθανότατα δεν θα επιτρέψει σε αυτό το ένα θέμα να εκτροχιάσει ολόκληρη τη συζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε περαιτέρω την ήδη δύσκολη κυβερνητική του ατζέντα», είπε ο Σίνγκλετον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments