Διεθνή

Βρετανία: Στηρίζει Τρας για την πρωθυπουργία το πρώην φαβορί Μπεν Γουάλας

Βρετανία: Στηρίζει Τρας για την πρωθυπουργία το πρώην φαβορί Μπεν Γουάλας

Πηγή Φωτογραφίας: metro

Ο Γουάλας, ο οποίος ανέβηκε σε δημοτικότητα χάρη στον χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί ως το πρώτο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία πριν αποκλείσει τον εαυτό του υπέρ της επικέντρωσης στον αμυντικό ρόλο του

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έλαβε ώθηση για την εκστρατεία της για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας όταν ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας της έδωσε την υποστήριξή του την Παρασκευή.

Ο Γουάλας, ο οποίος ανέβηκε σε δημοτικότητα χάρη στον χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί ως το πρώτο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία πριν αποκλείσει τον εαυτό του υπέρ της επικέντρωσης στον αμυντικό ρόλο του.

Ο Γουάλας αναφερόμενος στην Τρας, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε τροχιά νίκης έναντι του αντιπάλου της, πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, είπε ότι είναι «αυθεντική» και «ευθύς».

«Έχω καθίσει μαζί της στο υπουργικό συμβούλιο, σε διμερείς συναντήσεις και σε διεθνείς συνόδους κορυφής. Στέκεται στη θέση της. Πάνω απ’ όλα, είναι ευθύς και εννοεί αυτό που λέει», έγραψε στους Times.

Ο νικητής της μάχης θα γίνει ο τέταρτος πρωθυπουργός σε 12 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, αφού ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που αριθμούν περίπου 200.000 πέρυσι, και θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του YouGov την περασμένη εβδομάδα της έδωσε προβάδισμα 24 μονάδων έναντι του Σουνάκ.

Η Τρας έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ έως το 2030, ενώ ο Σουνάκ δεν έχει πει πόσα θα δαπανήσει για την άμυνα, αλλά έχει περιγράψει τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ ως «κατώτατο κι όχι ανώτατο όριο».

Ο Γουάλας επιτέθηκε επίσης στον Σουνάκ επειδή παραιτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Τζόνσον στις αρχές Ιουλίου, γεγονός που βοήθησε να πυροδοτηθεί ένα κύμα άλλων παραιτήσεων που κορυφώθηκε με την ανακοίνωση παραίτησής του Τζόνσον .

«Δεν έχω την πολυτέλεια ως υπουργός Άμυνας να βγαίνω από την πόρτα – έχω ρόλους στο να διατηρήσω αυτή τη χώρα ασφαλή», δήλωσε ο Γουάλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun.

«Και ο θεματοφύλακας των αγορών, ξέρετε, ο θεματοφύλακας της οικονομίας μας, είναι ο καγκελάριος».

Όποιος κερδίσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων από μια κρίση κόστους ζωής, ένα εθνικό σύστημα υγείας που αγωνίζεται και τις επιπτώσεις από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments