Διεθνή

Ρωσία: Σαράντα Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα σε φυλακή του Ντονέτσκ

Ρωσία: Σαράντα Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα σε φυλακή του Ντονέτσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα [29/7] ότι η Ουκρανία έπληξε μια φυλακή σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην περιφέρεια Ντονέτσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα [29/7] ότι η Ουκρανία έπληξε μια φυλακή σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με συστήματα ρουκετών HIMARS που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου και 75 να τραυματιστούν. Ο ουκρανικός στρατός αρνήθηκε ότι διενήργησε την επίθεση στη φυλακή και επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

“Πυραυλικό πλήγμα από αμερικανικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (HIMARS) διενεργήθηκε σε προδικαστικό κέντρο κράτησης στην περιοχή του οικισμού Ολενίβκα, όπου κρατούνται Ουκρανοί στρατιωτικοί αιχμάλωτοι πολέμου, περιλαμβανομένων μαχητών του τάγματος Αζόφ”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως τραυματίστηκαν επίσης οκτώ μέλη του προσωπικού της φυλακής. “Αυτή η σκανδαλώδης πρόκληση έχει σκοπό να τρομάξει τους Ουκρανούς στρατιώτες και να τους αποτρέψει από το να παραδοθούν”, ανέφερε.

Ο ηγέτης των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πως στη φυλακή που βρίσκεται στην Ολενίβκα στη γραμμή του μετώπου, βρίσκονταν 193 άτομα και πως δεν υπάρχουν ξένοι μεταξύ των κρατουμένων. Ο ρωσικός στρατός δεν ανέφερε πόσα άτομα κρατούνται σε αυτή τη φυλακή.

Ο Πουσίλιν δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο Russia 24 πως οι ουκρανικές αρχές “έδωσαν την εντολή να εξοντωθούν εκείνοι (μεταξύ των κρατουμένων) που ήταν αυτόπτες μάρτυρες” σε εκτελέσεις που διαπράχθηκαν, όπως είπε, από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Έκανε λόγο για έναν απολογισμό 47 θανάτων, ενώ οι δυνάμεις άμυνας της αυτόνομης περιφέρειας δήλωσαν πως οι νεκροί είναι 53. Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν, όπως υποστήριξε, απανθρακωμένους στρατώνες χωρίς να δείχνουν θύματα.

Όταν η Ρωσία πήρε τον έλεγχο της Μαριούπολης έπειτα από πολύμηνη πολιορκία της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πολλοί Ουκρανοί μαχητές, περιλαμβανομένων ορισμένων του τάγματος Αζόφ, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι στην Ολενίβκα μετά την παράδοσή τους.

Οι ρωσικές αρχές και οι αρχές των αυτονομιστών είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ετοιμάζουν μια δίκη για εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών στρατιωτών που πολέμησαν στη Μαριούπολη. Η Ρωσία κατηγορείται ότι βομβάρδισε τυφλά την πόλη σκοτώνοντας χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, αμάχους. Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός αρνήθηκε ότι διενήργησε την επίθεση στη φυλακή και επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διενήργησαν στοχευμένο βομβαρδισμό πυροβολικού σε σωφρονιστικό κατάστημα στον οικισμό Ολενίβκα, στον διοικητικό τομέα Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν επίσης Ουκρανοί κρατούμενοι”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

“Με αυτό τον τρόπο η ρωσική κατοχική δύναμη ακολούθησε τους εγκληματικούς στόχους της — να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι διαπράττει ‘εγκλήματα πολέμου’, καθώς και να αποκρύψει τα βασανιστήρια κρατουμένων και τις εκτελέσεις…”, ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments