Ελλάδα

Συντρίμμια πυραύλου κινούνται ανεξέλεγκτα προς τη Γη – Προειδοποίηση της EASA και στην Ελλάδα

Συντρίμμια πυραύλου κινούνται ανεξέλεγκτα προς τη Γη – Προειδοποίηση της EASA και στην Ελλάδα
Εάν επιβεβαιωθούν οι προειδοποιήσεις, βόρεια Ελλάδα ή Κρήτη είναι από τα μέρη που αναμένεται να δεχθούν τα συντρίμμια

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο κατευθύνονται προς τη νότια Ευρώπη σύμφωνα με προειδοποίηση από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).

Σε ένα δελτίο ασφαλείας που κυκλοφόρησε στις 28 Ιουλίου 2022, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ασφάλειας είπε ότι τα συντρίμμια του μεγάλου διαστημικού πυραύλου Long March 5B ενδέχεται να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο μεταξύ 30 Ιουλίου και 31 Ιουλίου 2022, δηλαδή σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, σύμφωνα με το aerotime.aero.

Οι εμπειρογνώμονες του Space Surveillance and Tracking (SST) εξέδωσαν σύσταση προς τις αεροπορικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες των σχετικών χωρών να «παρακολουθούν τακτικά» και να «λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις για την επανείσοδο και να προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις κινδύνου τους σύμφωνα με την εξελισσόμενη κατάσταση και τις διαθέσιμες πληροφορίες», έγραψε η EASA.

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο επτά ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εάν επιβεβαιωθούν οι μικρές κατά τα άλλα πιθανότητες πρόσκρουσης, η βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη είναι από τα μέρη που αναμένεται να δεχθούν τα συντρίμμια.

«Το αντικείμενο έχει εκτιμώμενη μάζα που κυμαίνεται μεταξύ 17 και 22 τόνων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», εξήγησε η υπηρεσία. «Για αυτόν τον λόγο, αξίζει προσεκτική παρακολούθηση».

Έτσι, ο EASA συνέστησε στις αρμόδιες αρχές να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου σύμφωνα με την κατάσταση και τις παρεχόμενες ενημερώσεις, καθώς και να εξετάσουν την εφαρμογή περιορισμών εναέριου χώρου σε «μια διαδρομή πλάτους 200 km γύρω από κάθε ένα από τα περάσματα επανεισόδου».

Ο πύραυλος στάλθηκε στην πιο πρόσφατη διαστημική του αποστολή στις 24 Ιουλίου 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments