Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δριμεία πολιτική καταδίκη Όρμπαν

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δριμεία πολιτική καταδίκη Όρμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε κάνει απαξιωτικά λόγο για ανθρώπους «μικτής φυλής», υπενθυμίζοντας έτσι την επιμονή του σε ιδέες και απόψεις περί φυλετικής καθαρότητας.

Την παρέμβαση και τη αυστηρή πολιτική καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσε η πολυσυζητημένη δήλωση του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε κάνει απαξιωτικά λόγο για ανθρώπους «μικτής φυλής», υπενθυμίζοντας έτσι την επιμονή του σε ιδέες και απόψεις περί φυλετικής καθαρότητας.

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων, όλων των ιδεολογικών προσανατολισμών, καταδίκασαν με τρόπο απερίφραστο και δριμύ τη δήλωση αυτή, επικαλούμενοι τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, που είναι αντίθετες προς τον ρατσισμό και στις ποικιλόμορφες διακρίσεις.

Στη σχετική Δήλωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου ασκούν έντονη κριτική στη δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

«Εμείς, οι ηγέτες των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζουμε έντονα την πρόσφατη ανοιχτά ρατσιστική δήλωση του Πρωθυπουργού Όρμπαν ότι δεν θέλει να υπάρχουν «άνθρωποι μεικτής φυλής». Τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες σαφώς συνιστούν παραβίαση των αξιών μας, που κατοχυρώνονται επίσης στις Συνθήκες της ΕΕ, δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας».

Στην κοινή Δήλωση οι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ακόμη: «Λυπούμαστε, επίσης, βαθιά για την επιμονή να υπερασπιστούμε αυτές τις ασυγχώρητες δηλώσεις του πρωθυπουργού Orbán σε άλλες περιπτώσεις. Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, σε όλες τις μορφές, πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να καταδικάσουν επειγόντως αυτή τη δήλωση με τον πιο έντονο τρόπο».

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εκδώσει επιτέλους τις συστάσεις του προς την Ουγγαρία στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), αντιμετωπίζοντας επίσης τις νέες εξελίξεις που επηρεάζουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης από την Ουγγαρία των αξιών που αναφέρονται στο άρθρο 2. Υπενθυμίζουμε στο Συμβούλιο ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν από κοινού και να θέσουν τέρμα σε όλες τις επιθέσεις στις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ και ζητούμε να προστεθεί το θέμα στην επόμενη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments