Διεθνή

Νόσος πιθήκων: Δεύτερο θύμα στην Ισπανία

Νόσος πιθήκων: Δεύτερο θύμα στην Ισπανία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/CHRISTINNE MUSCHI

Η Ισπανία ανακοίνωσε έναν δεύτερο θάνατο που συνδέεται με την νόσο των πιθήκων. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο στην Ισπανία και τον τρίτο εκτός Αφρικής λόγω της επιδημίας.

Η Ισπανία ανακοίνωσε έναν δεύτερο θάνατο που συνδέεται με την νόσο των πιθήκων. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο στην Ισπανία και τον τρίτο εκτός Αφρικής λόγω της επιδημίας.

Η Μαδρίτη ανέφερε τον πρώτο της θάνατο την Παρασκευή, λίγο μετά τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με άρθρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στις 22 Ιουλίου, είχαν αναφερθεί μόλις πέντε θάνατοι, όλοι στην αφρικανική ήπειρο. Ο ΠΟΥ δήλωσε, το περασμένο Σάββατο, ότι η νόσος, που εξαπλώνεται ταχέως, θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, πυροδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Στις ανακοινώσεις του το Σάββατο, το ισπανικό Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, από την πλευρά του, ανέφερε 4.298 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. Από τους 3.750 ασθενείς για τους οποίους έχει πληροφορίες, οι 120 νοσηλεύτηκαν και δύο πέθαναν, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εγκεφαλίτιδα που σχετίζεται με τη μόλυνση ήταν η αιτία του πρώτου θανάτου στα βορειοανατολικά της περιοχής της Βαλένθια.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία νόσο, που είχε κηρυχθεί από τον ΠΟΥ ως εξαλειφθείσα από το 1980. Η νόσος είναι ενδημική κυρίως στα δάση της κεντρικής τροπικής Αφρικής. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και να προκαλέσει ένα σύνδρομο, του οποίου οι κλινικές εκδηλώσεις είναι παρόμοιες με αυτές της ευλογιάς (φλυκταινώδες εξάνθημα, πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα κ.λπ.), αλλά λιγότερο σοβαρές. Η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας θάνατο σε 1 έως 3,6%, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Αφρική ή 10% των ασθενών στην Κεντρική Αφρική.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν με την κατάλληλη φροντίδα. Ο εμβολιασμός κατά της ανθρώπινης ευλογιάς παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της μόλυνσης, έως και 85%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments