Διεθνή

Ουκρανία: Πρώτη συνομιλία ΗΠΑ – Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου: Τι είπαν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Ουκρανία: Πρώτη συνομιλία ΗΠΑ – Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου: Τι είπαν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Πηγή Φωτογραφίας: rferl

Τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας 25 λεπτών, είχαν την Παρασκευή οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και πίεσε το Κρεμλίνο να αποδεχθεί την «ουσιαστική πρόταση» που έχει υποβάλει η Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δύο Αμερικανών που κρατούνται. στην Ρωσία.

Στην πρώτη τους συνομιλία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες προσπάθησαν να μείνουν στις υπάρχουσες θέσεις τους, σύμφωνα με την ανάγνωση της κλήσης από τον Μπλίνκεν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχαμε μια ειλικρινή και άμεση συνομιλία», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πίεσα το Κρεμλίνο να αποδεχθεί την ουσιαστική πρόταση που υποβάλαμε για την απελευθέρωση του Paul Whelan και της Brittney Griner», είπε.

Η συζήτησή τους έγινε καθώς μια πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία είπε ότι η Ρωσία προσπάθησε να προσθέσει τον καταδικασθέντα δολοφόνο Βαντίμ Κρασίκοφ στην προτεινόμενη ανταλλαγή. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αντιμετώπισαν σοβαρά την ιδέα, καθώς ο Krasikov βρίσκεται υπό γερμανική κράτηση, μεταξύ άλλων λόγων, είπε η πηγή, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του CNN.

Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου απέρριψε την προσφορά.

“Η κράτηση δύο αδίκως κρατουμένων Αμερικανών ως όμηροι για την απελευθέρωση ενός Ρώσου δολοφόνου σε κράτηση τρίτης χώρας δεν αποτελεί σοβαρή αντιπροσφορά. Είναι κακή πίστη προσπάθεια να αποφευχθεί η συμφωνία στο τραπέζι που θα έπρεπε να λάβει η Ρωσία”, δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκπρόσωπος Adrienne Watson.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κλήση διήρκεσε περίπου 25 λεπτά και ήταν «χωρίς πολεμικές και ήταν επιχειρηματική».

Ο Λαβρόφ πρότεινε στον Μπλίνκεν να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στην ήρεμη διπλωματία για το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων.

«Σχετικά με την πιθανή ανταλλαγή φυλακισμένων Ρώσων και Αμερικανών πολιτών, η ρωσική πλευρά πρότεινε σθεναρά την επιστροφή στην πρακτική του χειρισμού αυτού με επαγγελματικό τρόπο και τη χρήση «ήσυχης διπλωματίας» αντί της εκτόξευσης κερδοσκοπικών πληροφοριών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι έκαναν μια προσφορά στη Ρωσία, πριν από εβδομάδες, για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση της σταρ του WNBA, Brittney Griner και του πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Paul Whelan, αλλά δεν αποκάλυψαν τι πρόσφεραν.

Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος μιας συμφωνίας.

Νωρίτερα στο Ουζμπεκιστάν, ο Λαβρόφ είπε ότι συνομιλίες για τις ανταλλαγές κρατουμένων πραγματοποιούνταν μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη πέρυσι, όπου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπάιντεν συμφώνησαν να ορίσουν αξιωματούχους για να εξετάσουν το θέμα.

Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

Ο Μπλίνκεν είπε ότι τόνισε επίσης στον Λαβρόφ ότι ο κόσμος περίμενε από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ουκρανία που συνήφθη στην Τουρκία για να ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων που έχουν μπλοκαριστεί από τον πόλεμο, που βαθαίνει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

“Ο πρέσβης Brink, ο πρεσβευτής μας στην Ουκρανία, βρισκόταν στην Οδησσό σήμερα το πρωί. Επιβεβαίωσε ότι τα πλοία είναι φορτωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν…Όπως κατέστησα σαφές, προσβλέπουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό”, είπε. .

Ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν ότι ήταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ που περιέπλεξαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης τον Λαβρόφ να μην προχωρήσει σε σχέδια για περαιτέρω προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας. “Ο κόσμος δεν θα αναγνωρίσει προσαρτήσεις. Θα επιβάλουμε επιπλέον σημαντικό κόστος στη Ρωσία εάν προχωρήσει με τα σχέδιά της”, είπε.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα πετύχει στόχους της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» στην Ουκρανία – τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να ορίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία, όπως λέει, διεξάγεται για αυτοάμυνα. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι η ρωσική επίθεση είναι εντελώς απρόκλητη.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης στον Μπλίνκεν ότι «η συνεχής άντληση όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας… παρατείνει μόνο την αγωνία του καθεστώτος στο Κίεβο και τη σύγκρουση, πολλαπλασιάζοντας τα θύματα», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments